Belföld

Gyurcsány bizalmi szavazást kért

Október 6-ra az Országgyűlés rendkívüli összehívását kezdeményezte Gyurcsány Ferenc, amelyen bizalmi szavazást kért a kormányprogramról és a személyéről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentette: bizalmi szavazást kér a kormány programjáról és a miniszterelnök személyéről. A kormányfő a házbizottságnál kezdeményezte az Országgyűlés ülésének összehívását péntekre. Az utcáról a politikát vissza kell vinni a Parlament falai közé – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc az önkormányzati választásokról elmondta, hogy azt a legnagyobb ellenzéki párt megnyerte, és egyben gratulált a győztesnek. Beismerte, hogy a választás a kormány programjáról is szólt.

A miniszterelnök kiemelte, bár a koalíciós pártok vezetői biztosították támogatásukról, mégis szükségesnek tartja, hogy ez a politikai bizalom közjogi erővé emelkedjen és felhatalmazássá váljon.

Ezzel a miniszterelnök a Fidesz ultimátumára is válaszolt, hiszen így csütörtök délig semmiképp nem várható döntés a kormányfő személyéről. Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy a Fidesz péntekre naggyűlést szervez a Kossuth térre, amennyiben 72 órán belül nem távozik Gyurcsány Ferenc a hatalomból. Így könnyen elképzelhető, hogy miközben a parlamentben a bizalmi szavazás, kint a téren már a Fidesz-nagygyűlés zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik