Belföld

A szabadságharc győzelméről beszéltek a Kossuth téren

A Kossuth téren már egyre kevesebben vannak, a szónokok szerint ismét győzött a forradalom. Az emberek Gyurcsány lemondását követelték a kampánycsend végével.

0.32


Kétszázra apadt a demonstrálók száma; békésen énekelnek.


23.35


Ismét megnyitották a Kossuth teret a forgalom számára a rendőrök. A Nádor utca egy részét viszont lezárták, mert két presszóban annyian nézik a HírTv adását, hogy nem lehet közlekedni az utcán.


23.27


Egyre kevesebben vannak a téren: tudósítónk szerint már csak mintegy 1500-an demonstrálnak.


23.25


Másodszor is győzött a 2006-os szabadságharc – mondta az egyik szónok, aki szerint a “talmudi törvények alatt megtartott választásokon nyertek a tüntetők.


23.23


Áder János mégsem megy a kossuth térre.


23.14


Helyszíni tudósítónk szerint túlzóak a tízezres tömegre vonatkozó becslése, legfeljebb ötezren lehetnek a téren. A szónok kifejtette: forradalom van, mégpedig olyan, amelyet Németh László még 1920-ban megjósolt. Tudósítónk szerint többen egy közeli vendéglátóipari egységben nézik a Hír Tv közvetítését.


22.51


A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy Áder János elmegy a Kossuth téri tüntetők közé – értesült az MTI fideszes forrásból. Arról nincs hír, hogy a fideszes politikus felszólal-e a Kossuth téren.


22.46


Grespik László beszédét félbeszakítva hozzátette, csak a népakarat érvényesülhet Magyarországon és a Nemzeti Bizottság 2006 által megfogalmazott követeléseket kell elérni. Megjegyezte, hogy az Új Magyarországért Egyesület által felállított színpadon Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének kellett volna beszédet mondania, de mivel jelenleg nyerésre állnak az önkormányzati választásokon, már nincs szükség a Kossuth téren lévő emberekre, a Fidesz csak vesztés esetén kérte volna a tüntetők segítségét. Melocco Miklós szobrászművész korábban azt mondta a Kossuth téri tüntetőknek, hogy Orbán Viktor azért nem jelenik meg a Kossuth téren, mert életveszélyesen megfenyegették.


Ifjabb Hegedűs Loránt kijelentette: “Magyarország a magyaroké, és akik ezt elfogadják, itt a helyük a Kossuth téren és ennek szellemében vár ide minden felelős vezetőt”. A református lelkész imát mondott el, hogy követeléseiket elérjék és, hogy “legyen elég erejük a politikai foglyok szabadon bocsátásának eléréséhez”.

Nagy János alkotmányjogász Orbán Viktoron keresztül kíván üzenni a köztársasági elnöknek, hogy tudassa: az 56-os forradalom 50. évfordulóját nem óhajtják együtt ünnepelni azokkal, akik Magyarországot “kurvának és tetvesnek” minősítik. Arra kérte a Fidesz elnökét, hogy járjon közbe Sólyom Lászlónál és tudassa vele, hogy van alkotmányos lehetőség arra, hogy eltávolítsák a hatalom éléről “ezt a bandát”, és személyesen forduljon az Alkotmánybírósághoz azzal a kérdéssel, hogy közérdekű adatok eltitkolásával, a választópolgárok megtévesztésével a választási eredményt meg lehet-e semmisíteni. Szerinte Európa utolsó antikommunista forradalma zajlik Magyarországon.


22.41


Hatalmas üdvrivalgással fogadták a Kossuth téri tüntetők, hogy az adatok 75 százalékos feldolgozottsága azt mutatják, a Fidesz jelentős sikert ért el az önkormányzati választáson. Azt, hogy Demszky Gábor ismét megnyerheti a főpolgármester-választást, hatalmas pfujolással fogadták. A Kossuth tér pártok felett áll, nincs szükség rájuk, becsapottak és becsapók vannak – mondta Bajna Gábor, a Kossuth téri demonstráció egyik szervezője mintegy 10-11 ezer ember előtt.


21.13


Vasárnap este kilenc órára mintegy tízezerre nőtt azoknak a tiltakozóknak a száma, akik Gyurcsány Ferenc lemondását követelik a fővárosi Kossuth téren. Főként középkorú és idős emberek gyűltek össze a téren vasárnap este, míg az elmúlt napokban inkább fiatalok követelték a miniszterelnök és kormányának távozását. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 színpadán egymást követik a szónokok, akiknek mondanivalója, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a kormány éléről, az erkölcstelenek nem ülhetnek tovább a parlamentben. Több határon túli magyar is felszólalt és határokon átívelő összefogást sürgetett. Az Új Magyarországért Egyesület által felállított színpadon nem történik semmi, a szervezet még mindig várja Orbán Viktor, a Fidesz elnökének megjelenését. A Parlament mellett jelentős rendőri létszám várakozik, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint intézkedésre nem volt szükség.


21.12


Az Új Magyarországért Egyesület meghívására este kilenc órakor beszédet mond Orbán Viktor Budapesten, a Kossuth téren – közölte az MTI-vel Őrfi József, a szervezet titkára vasárnap este háromnegyed hétkor. A Fidesz elnöke ugyanakkor szavazata leadásakor, délután fél hatkor cáfolta, hogy este a Kossuth térre menne, azt azonban megerősítette, hogy ellátogat a Polgárok Házába.


20.02


Lezárták vasárnap este a fővárosi Kossuth teret a forgalom elől. A teret megtöltötték a tüntetők, a 2-es villamos nem közlekedik. Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője beszédében kijelentette: a “forradalom” második szakaszába érkeztek és hétfőtől vidéken is szervezik a tüntetéseket, mert Gyurcsány Ferenc ellen nemzeti egységet kell kovácsolni. Bejelentette, hogy a térre várják Orbán Viktort is, de azzal a feltétellel fogadják, ha az elmúlt 16 évért bocsánatot kér a néptől. A téren folyamatosan nő a tüntetők létszáma, este fél nyolcra mintegy hat-hétezer ember gyűlt össze. A Parlament épületénél már több száz rendőr van.


A tüntetők között feltűnt Wittner Mária és Kelemen András, a Fidesz országgyűlési képviselői, Bencsik András, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője, illetve Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője.


19.00


Folyamatosan szállingóznak az emberek a Kossuth térre – ki zászlóval, ki zászló nélkül. Körülbelül kétezren lehetnek. A kampánycsend végének örömére felzendült az első “Gyurcsány takarodj” és a “Mondjon le” rigmus illetve visszatértek a felszólalók is.


18.45


A helyszínről munkatársunk jelentette, hogy mintegy 40 rendőrautóval, 4 teherautóval, 3 busszal és mintegy 6-8 Ford Tranzittal rohamrendőrök érkeztek a Parlament mellé.


18:30


Már mintegy 1000-1500 fős tömeg lézeng a Kossuth téren, ahol a tömegből Grespik Lászlót is kiszúrta tudósítónk.


Közben a körülbelül 100 fősre duzzadt téren gyülekező motorosbanda is elindult városi körútjára a Nyugati tér felé az Alkotmány utcán. A motorokon magyar zászlók voltak kitűzve – jelentette munkatársunk a helyszínről.


Tudósítónk megpróbálta kideríteni milyen rendezvény lesz a felépült új, nagy színpadon, de nem tudták neki megmondani. Azt a választ kapta, hogy “majd 7-kor kiderül”.


Egy másik munkatársunk viszont kapott egy sms-t a következő üzenettel: ” Felelős Magyar Barátaink! Vasárnap este 7 órakor a Kossuth téren az Új Magyarországért Egyesület szervezésében (Makovecz I., Papp L., Szűrös M., Dr. Hargitay A., Dr. Kelemen A., Molnár V. J., Melocco M. és felelős politikai erők), 3 órás műsorra hívunk mindenkit. 10 helyre add tovább”


16.15


Szállingóznak az emberek a Kossuth térre; már körülbelül 800-1000 fősre nőtt a tömeg. Tudósítónk szerint közben felépült a színpad az Alkotmány utcánál, továbbra is népzenei koncertek szórakoztatják az ott lévőket.


A téren egy 20-30 fős motorosokból álló csoport is megjelent.


A téren lévő árusok relatíve sokan vannak a kinn lévő tömeghez képest, az érkezők nézegetik az árusoknál a pólókat, nemzeti színű csuklószorítókat, törülközőket, villogó magyar zászlókat és az ehhez hasonló „csecse-becséket”.


15:00


A Kossuth téren élő zene szórakoztatja a ott lévő, kürül belül 200 fős tömeget – jelentette tudósítón a helyszínről.


A téren nagyon sok túrista is van, a tömeg mintegy felét ők alkotják.


A transzparensek eltüntek, az imasátrat elbontották. A téren látható egy Trianon előtti és utáni Magyarország körvonala, amely a szombat esti virrasztáson elégett gyertyákból rajzolódik ki – jelentette tudósítónk.


Az FN tudósítója szerint elképzelhető, hogy nagyobb tömeget várnak később a Kossuth térre, ugyanis nagy teljesítményű hangfalak tartó lábait kezdtek el felállítani.


A téren kinn van a BBC és a Eurovision közvetítő kocsija.


Megjelentek a rétesárusok is.


A választási iroda vezetője korábban az MTI-vel közölte, hogy a Kossuth téren zajló kulturális rendezvénnyel kapcsolatban semmilyen panasz nem érkezett a választási bizottsághoz a délelőtti órákig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik