Belföld

A pártok többsége elégedett a részvétellel

Elégedetten nyilatkozott a pártok többsége az önkormányzati választáson megjelentek arányáról.

Az MSZP szerint a választók a jelenlegi helyzet alkotmányos megoldásához járultak hozzá felelősségükkel és részvételükkel – mondta Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke, hozzátéve: a közvélemény-kutatási adatokat ismerve az MSZP sikeres lesz a választáson.

Fidesz: az emberek bíznak a demokráciában

A Fidesz szóvivői szerint az emberek világosan kinyilvánították, mi a véleményük a válságról, annak megoldásáról, és bebizonyították: a politikai és morális válság ellenére bíznak a magyar demokráciában.

A Fidesz remek hírnek tartja, hogy a jelek szerint a rendszerváltozás óta a legnagyobb részvétellel zajlott le az önkormányzati választás, ami most a köztársasági elnök iránymutatása alapján országos politikai akaratnyilvánítás volt – közölte Szijjártó Péter szóvivő és helyettese, Cser-Palkovics András a párt választási központjában.

SZDSZ: Kuncze bízik a koalíció fővárosi többségében

Magasabb választói részvételre számított az SZDSZ, amely Demszky Gábor győzelmével számol – a párt elnöke ezt vasárnap, a délután fél hatos adatok ismeretében mondta. Kuncze Gábor szerint nem szignifikáns az idei és a négy évvel ezelőtti választási részvétel közötti különbség. Mint mondta, az elmúlt két hét eseményei kicsit aktivizálták a szavazótáborokat. „Meg merem kockáztatni, hogy az MSZP–SZDSZ többség megmarad a fővárosban” – mondta Kuncze Gábor.

MDF: Kedvez a részvétel

Az MDF-nek kedvez a 40 százalék feletti részvételi arány – mondta Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke a fél hatos részvételi adatok ismeretében. Hozzátette, rosszabb részvételre számított az elmúlt hetekben kialakult belpolitikai helyzet miatt. Budapesten „kimagasló eredménnyel”, 8-9 százalékkal számol a politikus.

KDNP: Nagyobb a mostani választás jelentősége, mint négy éve

A Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője szerint a vasárnapi voksolás jelentősége túlmutatott az önkormányzati választások keretein. Halász Zsuzsa úgy vélte: nagyobb a mostani választások jelentősége, mint négy évvel ezelőtt.

Csurka István, a MIÉP elnöke örül annak, hogy az önkormányzati választásokon „aránylag elfogadható a részvételi arány”. Hozzátette, hogy ebből semmire nem tud következtetni, hiszen az adatok csak a szavazók számáról szólnak.

Két százalék fölötti eredménnyel lenne elégedett Székely Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségi tagja és főpolgármester-jelöltje. Mint mondta, reménykednek, hogy abban a 11 megyében, illetve a fővárosban, ahol sikerült területi listát állítaniuk, bekerül a párt a közgyűlésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik