Belföld

Még sosem szavaztak ennyien

Nem egész egy százalékkal, de 2006-ban magasabb volt az önkormányzati választáson a részvételi arány, mint négy éve.

Este hét óráig, urnazárásig a szavazásra jogosult 7 023 000 választópolgár 52,28 százaléka élt szavazati jogával. Ez nem egész egy százalékkal magasabb arány, mint a 2002-es: akkor 51,10 százalék volt a részvételi arány.


A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voksoltak: itt 56,93 százalék ment el szavazni, míg a legkevesebben, a jogosultak 48,55 százaléka Csongrád megyében járult az urnákhoz.


Budapest: a II. kerületben mentek a legtöbben


Budapesten 53,96 százalékos volt a részvételi arány, a kerületeket tekintve a második kerületben voltak a legaktívabban a szavazók: 67,26 százalékos részvétellel. A legkevesebben a XXI. kerületben mentek el szavazni: 45,22 százalékos volt a főváros ezen kerületében a részvételi arány.


Vas megyében a legaktívabbak a kisebbségek


A kisebbségi választásokon 64 százalékos volt a részvételi arány. Ez az adat nem összevethető a négy évvel korábbival, hiszen akkor még mindenki szavazhatott. A névjegyzékbe vett szavazásra jogosultak közüól a vas megyeiek voltak a legaktívabbak: 71 százalék szavazott kisebbségi jelöltjeire, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében mentek el a legkevesebben a kisebbségi voksolásra: 52,62 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik