Belföld

Vidéken is lohad a lelkesedés

Míg Budapesten egyre kevesebben mennek ki a Kossuth térre a kormány leváltásáért tüntetni, a vidékiek továbbra is estéről estére az utcára vonulnak. Bár a demonstrálók száma itt is egyre fogyatkozik, újságot adnak ki, Debrecenben pedig megalapították a Nemzeti Forradalmi Bizottság 2006 helyi tagozatát is.

Kaposvár

Kaposvár főterén kedden este ismét összegyűlt mintegy száz, a miniszterelnök lemondását és a kormány távozását követelő tüntető, akik demonstráción már kézbe vehették a demonstráció vezérszónoka és koordinátora által szerkesztett folyóirat a kaposvári tiltakozó akciókról szóló különszámát is. A Csernák Árpád író és színész által alapított és szerkesztett folyóirat, a Búvópatak impresszumában “polgári, kulturális és társadalmi havilapként” határozza meg önmagát. A különszám átfogó képet nyújt az olvasóknak az elmúlt napok tüntetéseinek legfontosabb eseményeiről.

Szeged

A múzeum előtt Molnár B. József néprajztudós a Kossuth téri tüntetők üdvözletét tolmácsolta. Felolvasta az Új Magyarország Egyesület alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását követelő kiáltványát. Egy diák beszédében valódi hallgatói érdekképviseletet követelt, egy gyermekorvos pedig arról mesélt, hogy egyre több éhező gyerekkel és olyan szülővel találkozik, aki nem tudja kiváltani a gyógyszereket. Egy nyugdíjas arról beszélt, hogy már képtelen kifizetni a négy év alatt többszörösére emelkedett gázszámláját. A nemzetiszínű lobogókkal és néhány Árpád-sávos zászlóval felszerelkezett tiltakozók transzparensein “Gengszterváltás áldozatai, ébredjetek”, “Igaz magyaroknak nem kell ilyen kormány”, “Ébredj, magyar! Megbízható városvezetést!” “Piros lapot a kormánynak” feliratok voltak olvashatók.

Kecskemét

Mintegy kétszázan tüntettek a Gyurcsány-kormány lemondását követelve kedden Kecskeméten, a Kossuth-szobor mellett. A demonstráció elején egy fiatal szónok kézi hangosbeszélőn kijelentette, hogy a békés kecskeméti tüntetők elhatárolódnak a Magyar Televízió ostromában tevőlegesen résztvevő vandáloktól. A fiatal felszólaló után ismét a hétfő esti szónok, Pánczél Gyula orvos, a Nemzeti Fórum kecskeméti szervezetének elnöke intézett rövid beszédet a tüntetőkhöz. Kijelentette: Gyurcsány Ferenc kormányával együtt megbukott. A nemzeti színű zászlókkal demonstrálók szokásos esti sétájukra indultak a város központjában, miközben az “Ébresztő Kecskemét” és a “Hazug kormány mondjon le!” jelszavakat skandálták. A sípokkal, dudákkal vonuló tüntetők, visszatérve a főtérre, elénekelték a Szózatot, majd békésen szétszéledtek azzal a megállapodással, hogy a Gyurcsány-kormány lemondásáig minden este találkoznak.

Debrecen

A debreceni Kossuth téren kedden közfelkiáltással megalakították a Nemzeti Forradalmi Bizottság 2006 debreceni tagozatát, s létrehozták nemzetőrség debreceni csoportját is. A Kossuth-szobornál sokan írták alá azt a gyűjtőívet, amelyben a Gyurcsány-kormány távozását követelik, s elhelyeztek egy úgynevezett Fehér Könyvet is, amelyben a “fehér forradalom” szép gondolatait írhatja bele bárki.

Miskolc

Kevesebben és csendesebben tüntettek kedd este Miskolcon, a Városház téri Szent István szobornál alig félszázan követelték a kormány és Gyurcsány Ferenc lemondását. Fáradtak és újabb célok kitűzése nélkül fásultabbak is a miskolci kormányellenes tüntetők – mondta egy, a neve elhallgatását kérő fiatal az MTI-nek. A demonstrálók a felszólalások meghallgatása után ezúttal nem protestáltak sem az SZDSZ, sem pedig az MSZP székháza előtt, mint tették ezt korábban. A tüntetők a Petőfi-szoborhoz vonulva elköszöntek egymástól. Mint mondták: „annak reményében”, hogy szerdán folytatják.

Szolnok

Egy hét után ismét békés demonstráción követelték kedden a miniszterelnök lemondását és az MSZP-SZDSZ kormány távozását Szolnokon a Kossuth téren; ezúttal viszont kevesebben, csak mindössze néhány százan jöttek el a rendezvényre. Amíg a kormányfő nem távozik a politikából, addig nem hagyjuk abba a tüntetést – fogalmazta meg demonstráció célját az egybegyűlteknek a főszervező, a Szandaszőlősi Polgári Kör vezetője. A demonstráción kis közjáték is zajlott, miután a főszervező észrevette, hogy a téren lévő polgármesteri hivatal egyik zárt ablakából valaki figyeli a rendezvényt. Felszólította, hogy a megfigyelő nyugodtan lejöhet közéjük, és “Juhász Ferenc MSZP-alelnök parancsa szerint” összeírhatja, lefényképezheti a tüntetőket. A megjegyzést követően az érdeklődő visszahúzódott az üvegtábla mögül.

Szekszárd

Szekszárdon, a Garay-szobornál a szervezők bejelentették, szerdán este hét órára a térre várják Papp Lajos szívsebészt. A szekszárdiak által személyesen is jól ismert professzor Makovecz Imrével együtt aláírója volt annak a petíciónak, amelyben a Kossuth téri tüntetők alkotmányos nemzetgyűlés megalakítását sürgetik. Elhangzott: a szekszárdi tüntetők a rendőrséggel egyeztetett szándékuk szerint szombaton tartják magukat a kampánycsendhez, és nem tartanak demonstrációt, vasárnap, az urnazárás után viszont újra gyülekezni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik