Belföld

Átvették a tüntetők petícióját

Az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője vette át a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának petícióját. A tüntetők alkotmányozó nemzetgyűlést követelnek.

Az Új Magyarországért Egyesület petíciójában követeli: “1. Alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását. 2. Tárgyalások azonnali megkezdését. Követeléseink elodázása vagy elutasítása a tüntetések eszkalációjához vezet. A beadástól számított 48 órán belül választ kérünk.”

Ahogy Szili Katalin korábban elmondta, a frakciók támogatták, hogy vegyék át a petíciót, amelyet a Kossuth téri tüntetők közül olyan ismert személyiségek írtak alá, mint Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész Papp Lajos szívsebész, Hargitay András egykori világbajnok úszó és Kelemen András fideszes parlamenti képviselő.


„Abban egyeztünk meg, hogy bármilyen olyan kérelmet, ami a Házhoz érkezik, a civil iroda vezetője vegye át a Ház nevében. Gondoskodunk arról, hogy az ilyen kérelmek eljussanak valamennyi képviselőhöz a frakciók útján” – mondta Szili Katalin.

A házelnök kifejtette: az alkotmány és a Házszabály egyértelműen rendelkezik a kérelmekkel, petíciókkal összefüggésben. Az Országgyűlés elnöke mindehhez hozzátette, hogy a házbizottság ülése alatt újabb levél érkezett a Házhoz. Ebben tüntetők másik csoportja – Takács András vezetésével – azt közli, hogy a köztársasági elnökhöz kívánnak fordulni. „Ez is jelzi, hogy elindult egyfajta petícióverseny” – tette hozzá Szili Katalin.

Véleménye szerint mindabból, ami „a követelésből nyilvánosságra került”, arra lehet következtetni, hogy vannak, akik megpróbálják a folyamatokat Alkotmányon kívül helyezni. Hangsúlyozta, hogy ez jelentős alkotmányos aggályokat vet fel.

A Sándor-palotában is átvették

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) egy munkatársa hétfőn átvette ugyanazt a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől származó petíciót, melyet a parlament civil irodája vezetőjének is átnyújtottak a tüntetők.

A petíciót Őrfi József adta át az elnöki hivatal egy munkatársának – közölte Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke az MTI-vel.

Az “A nép nevében követeljük” kezdetű szövegben szerepel még, hogy a követelések elodázása vagy elutasítása a tüntetések eszkalációjához vezethet. A tüntetők 48 órán belül választ kérnek.

Az aláírók között szerepel még Molnár V. József neve is, emellett Pozsgay Imre, az MSZMP egykori köztársaságielnök-jelöltje, Szűrös Mátyás volt ideiglenes államfő és Tőkés László erdélyi református püspök neve is a papírra van nyomtatva, de aláírásuk nem szerepel rajta. (Pozsgay Imre neve helytelenül, i-vel van feltüntetve.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik