Belföld

Elbocsátások az Operaházban

Százan kapják kézhez felmondólevelüket az Operaházban a jövő héten, a tervek szerint egyebek mellett több mint hetven, művészeti állományban dolgozót és négy vezetőt küldenek el a dalszínházból - tájékoztatta az MTI-t Várkonyi Judit, az intézmény sajtóreferense szerdán.

A létszámcsökkentésről az intézmény igazgatósága szerdai ülésén döntött, a tárgyaláson részt vett a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács vezetője is. Vass Lajos, az intézmény élére kinevezett miniszteri biztos a tervek szerint hétfőn írja alá a felmondóleveleket. Az érdekvédelmi szervezet vezetője nagy előrelépésnek tartja, hogy az eredetileg tervezett másfél száz fő helyett körülbelül száz embert küldenek el. Vass Lajos az intézmény élére kinevezett kormánybiztos szeptember 5-én egy sajtóértekezleten elmondta: a végkielégítések fedezetére 850 millió forintra van szükség, ez a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés nyomán rendelkezésre áll.


Elképzelhető, hogy meghívásos pályázat útján választják majd ki az Operaház jövőbeni vezetőjét, mondta el Hiller István, oktatási és kulturális miniszter szerdán egy szakmai háttérbeszélgetésen. Szakmailag kevés lenne nyílt pályázat meghirdetése, s azt felelősség levetkőzésének tartaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik