Belföld

Felmentés és megrovások a katasztrófavédelemnél

Felmentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az augusztus 20-i tűzijáték alatt szolgálatot teljesítő ügyeletvezetőjét Tatár Attila, az OKF főigazgatója - közölte az önkormányzati tárca.

A tűzijáték idején bekövetkezett tragikus eseményeket vizsgáló bizottság a jelentések és meghallgatások alapján megállapította, hogy az OKF főügyelete és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyelete nem látta el lelkiismeretesen a munkáját augusztus 20-án. A jelentés megállapította, hogy a rendszer nem mentes a szervezeti, információáramlási, tájékoztatási, vezetési és szabályozási hibáktól, hiányosságoktól.

A tárca vezetője, Lamperth Mónika ezért szükségesnek tartja a riasztási rendszer felülvizsgálatát és továbbfejlesztését, valamint az ügyeleti fegyelem megszilárdítását. A miniszter a riasztási rendszer működési hiányosságai és az augusztus 20-i tömegrendezvény kapcsán tapasztalt kellő figyelem hiánya miatt Tatár Attila főigazgatót és az őt helyettesítő Hofmann Imre főigazgató-helyettest feddésben részesítette, Muhoray Árpád, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes pedig megrovást kapott.

A vizsgálat alapján az is megállapítható, hogy az OKF jelenleg nincs kellően felkészülve “a klímaváltozás által okozott veszélyhelyzetekre.” Ezért az önkormányzati tárca vezetője elrendelte, hogy a szabályozásban – különös tekintettel a megelőzésre – új, operatív szervezeti és szervezési intézkedéseket kell bevezetni. A vizsgálat megállapította még, hogy a tömegrendezvények megszervezése során nem volt és nincs megfelelő, élő, operatív kapcsolat a különböző hatóságok között.

A miniszter ezért rendelkezett arról is, hogy készüljön előterjesztés új, regionális védelmi operatív törzsek létrehozásáról és egy olyan riasztási rendszer kialakításáról, amely lehetővé teszi, hogy a nap minden percében képessé váljon a katasztrófavédelem a mozgósításra és cselekvésre – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik