Belföld

Húsz százalékpont a Fidesz előnye

Tovább gyengült a kormánypártok népszerűsége, a csalódottak most már egyértelműen a Fidesz táborát erősítik – számol be a Medián felméréséről a HVG.

A Medián augusztus 4. és 8. között készült, 1200 fős országos reprezentatív felméréséből kiderül: a megszorító intézkedések bejelentése óta az MSZP támogatottsága folyamatosan csökkent, és bár júliusig ennek a veszteségnek csak körülbelül a harmada jelent meg többletként a Fidesz–MPSZ oldalán, augusztusban már jelentősen megugrott a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága.

A szavazókorú népesség 40 százaléka a Fideszre, 26 százaléka az MSZP-re szavazna, a választani tudó „biztos” szavazók körében pedig 56-35 ez az arány – hasonló mértékű ellenzéki fölényt legutóbb az EP-választást követően mért a Medián. A két kisebb parlamenti párt az előző hónap jobb eredménye után most egyaránt 3 százalékon áll a választani tudó „biztos” szavazók körében.

A gazdasági közhangulat drámai mértékű romlása augusztusban már nem folytatódott, de 71-ről 72 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok. A kormánypárti politikusok népszerűségvesztése is folytatódott, de az előző hónapoknál kisebb mértékben. Számottevő arányban, 5 százalékponttal nőtt viszont Orbán Viktor népszerűsége, aki így Dávid Ibolya, Sólyom László és Szili Katalin után a negyedik legnépszerűbb politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik