Belföld

Szombathely Burgerlanddal szövetkezett

Szombathely és Burgenland jövőbeni, elsősorban gazdasági együttműködéséről tárgyalt szerdán a vasi megyeszékhelyen Hans Niessl, az ausztriai térség tartományfőnöke és Ipkovich György szombathelyi polgármester.

Hans Niessl első ízben tett hivatalos látogatást Szombathelyen, melynek során Ipkovich György polgármesterrel áttekintették az elmúlt négy évben elért közös eredményeket, illetve a jövőbeni együttműködési lehetőségeket.

2001 óta 107 határon átívelő közös programunk volt, amelynek támogatására 20,6 millió euró érkezett a térségbe – összegezte Hans Niessl a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: örömteli, hogy a határon átívelő együttműködéseket 2007 és 2013 között támogatni hivatott alapot megemelte az Európai Unió, s így Burgenland tartomány részére ebben az időszakban 33,3 millió euró áll rendelkezésre ilyen típusú projektek támogatására.

Mint mondta, Szombathely és Burgenland együttműködésében két területet tart mindkét fél kiemelendőnek: az infrastruktúra – ezen belül is az úthálózat és a vasút – fejlesztését, valamint a megújuló energiák kérdését.

Hans Niessl elmondta, tartományukban az elektromos energia 60–70 százalékát már a szélenergiát, illetve a biomasszát hasznosító erőművek állítják elő. A megújuló energiákat felhasználó projektekkel az egész régió lakosságát szeretnék segíteni, s hozzá szeretnének járulni ahhoz is, hogy a térségben minél inkább megszűnjön a hagyományos energiaforrásoktól való függőség.

Ipkovich György polgármester kiemelte: a güssingi oktatási központtal való együttműködésük eredményeként a szombathelyi Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolában már idén elindulhatott a solartechnikai képzés, amely a megújuló energiaforrások felé nyitás új lehetőségét kínálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik