Belföld

Leisszuk az uniót

Az EU-n belül Magyarországon fogy a legtöbb alkohol: fejenként évi húsz liter. Ezért az uniós programmal párhuzamosan hazánkban külön program készül a fogyasztás visszaszorítására – írja a Népszabadság.

Az uniós tervek szerint senki nem vásárolhatna huszonegy éves kora előtt alkoholt, növelnék a tömény szesz és a sör adóját, lejjebb vinnék az autóvezetők engedélyezett véralkoholszintjét, és idővel még a reklámozást is tiltanák az EU-ban.

Magyarországon különösen súlyos a helyzet: nálunk fogy a legtöbb szesz az unióban, átlagosan évi húsz liter fejenként. Az idült alkoholisták száma félmillió, többségük rossz minőségű és bizonytalan eredetű szeszes italokat fogyaszt. Ráadásul – „boros nemzetként” – nem szoktak át a sörre és a tömény italokra, inkább együtt fogyasztják ezeket.

A készülő magyarországi alkoholellenes stratégia szerint az árusítás időbeni, illetve a reklámozás további korlátozását tervezik. Felmerült, hogy alkoholtartalmú italokat csak meghatározott helyeken és külön engedélyhez kötve lehessen árusítani. A boltok önkiszolgáló részeinek polcairól, a büfékből, a pályaudvarokról és a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekről kitiltanák a tömény szeszt; az ittas személyek kiszolgálását szigorúbban ellenőriznék, a szankció akár az üzlet bezárása is lehetne.

Az alkohol jövedéki adójából, illetve a reklámbevételekből meghatározott százalékot visszaforgatnák az egészségvédelembe. Az ittas vezetők ellen a hatóságok keményebben lépnének fel, ez esetleg a jármű zár alá vételét is jelenthetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik