Belföld

Strasbourgban a székely autonómia

Elfogadta a meghiúsított székelyföldi autonómia-népszavazások ügyében benyújtott keresetet a strasbourgi székhelyű Emberjogi Bíróság (CEDO) – írja a Népszabadság.

A CEDO elé két székelyföldi beadvány került. A vargyasiak és a gyergyóditróiak Székelyföld területi autonómiája ügyében írtak ki korábban helyi népszavazást, ezt azonban a román hatóságok meghiúsították. A két önkormányzat e lépést kifogásolva fordult Strasbourghoz.

Mivel azonban a CEDO rendkívül túlterhelt, annak tárgyalására csak két-három év múlva lehet számítani. Erre reagálva Borbély László területrendezési miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke kijelentette: a CEDO-keresetek csupán egyesek imázsépítését szolgálják, hiszen az autonómiát nem Strasbourgban, hanem kizárólag romániai egyezség útján lehet elérni.

Borbély úgy vélte, hogy fölösleges népszavazásokat rendezni, hiszen mindenki tudja: az erdélyi magyarok 99 százaléka akarja az autonómiát. Az autonómia szerepel az RMDSZ programjában, s annak megvalósításáért a szövetség képviselői és szenátorai a parlamentben küzdenek. Tisztában vannak vele, hogy az autonómiát csak politikai eszközökkel, a többség parlamentben történő meggyőzésének útján lehet elérni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik