Belföld

Örökre sárgán villoghat az Árpád hídi lámpa

Az Árpád hídi lámpáknak csak a megépítésük volt kötelező, rendeltetésszerű használata már nem: a döntés a főváros kezében van.

A legújabb magyarázatok alapján az sem kizárt, hogy még évekig sárgán villog majd az Árpád hídon kiépített, ám a múlt keddi próbaüzemen szinte azonnal megbukott lámpa – írja a Népszabadság. Kérdés, hogy a toronyházak építtetői ragaszkodnak-e majd hozzá, hiszen a villanyrendőrös csomópontot az ő kérésükre írta elő a Fővárosi Közlekedési Felügyelet, a húszmillió forintos számlát is ők állják.

Az, hogy a felügyelet előírta a lámpát, nem azt jelenti, hogy működtetni is kell. Azaz: az idők végezetéig is sárgán villoghat, ha azt a főváros közlekedési ügyosztálya úgy ítéli meg – nyilatkozta a lapnak Hunyadi István, a Fővárosi Közlekedési Felügyelet igazhatóhelyettese. A felügyelet a pesti hídfőnél egy komplex csomópont-átépítés terveit engedélyezte, ennek csak egy része a lámpára vonatkozó előírás. Az egész procedúra a toronyház-beruházó előterjesztése alapján, de a szakhatóságokkal egyeztetve zajlik.

A főváros, mint közútkezelő, saját hatáskörében gyakorlatilag szabadon mérlegelheti, milyen módon üzemelteti a csomópontot. Ha Budapest ragaszkodik korábbi elképzeléséhez, villanyrendőr helyett akár gyorsítósávval, de más módon is megoldhatja az északi rámpa, tehát a Népfürdő utcai felhajtó forgalmának elvezetését, hídra terelését. Biztonsági okokból azonban csak egy sávon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik