Belföld

Demszky-Tarlós párharc

Pártok közötti erőviszonyok dönthetik el a főpolgármester-választás végeredményét. A biztos szavazók között az 52 pontos Demszkyt 40 ponttal követi Tarlós István.

A Medián július 25-e és 29-e között ezer lakos megkérdezésével készített felméréséből kiderül: Demszky Gábor 52 ponttal vezet a 40 pontos Tarlós István előtt a főpolgármester-jelöltek versenyében – írja a Népszabadság. A jelenlegi városvezetőn kívül – akinek az újraindulásáról a budapestiek 90 százaléka hallott – egyelőre kevés jelöltet tart számon a közvélemény: Tarlós Istvánt az emberek 57, Katona Kálmánt pedig 26 százaléka említette „fejből”.

A szavazók több mint 80 százaléka a kedvenc pártja jelöltjére készül szavazni, így alapvetően a pártok közötti erőviszony döntheti el a választást, ami a fővárosban jelenleg megegyezik a parlamenti választás budapesti eredményével. Bár a teljes népességben a májusi 45-ről 37 százalékra csökkent azok aránya, akik az SZDSZ és az MSZP közös támogatása esetén rá szavaznának, Demszky támogatottsága így is jelentősen meghaladja Tarlósét. A harmadi kerületi polgármester esélyeit növelheti viszont, hogy az ő támogatói nagyobb arányban mennének el szavazni.

A megkérdezettek harmada bizonytalan, a biztos szavazók 52 százaléka most Demszkyre, 40 százaléka Tarlósra voksolna. A Combino-botrány sem rontotta nagyon a főpolgármester esélyeit: csak a megkérdezettek 12 százaléka mondta azt, hogy elsősorban ő a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik