Belföld

Szonda: tovább nőtt a Fidesz előnye

Júliusban folytatódott az előző havi tendencia: a Fidesz tovább növelte az előnyét. Az MSZP-től távolodók kisebb része a Fideszhez csatlakozott, a többiek a bizonytalanok táborát növelik. A választókorúak kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok.

A Szonda Ipsos kutatása szerint a választókorú népességen belül 31 százalékos a Fidesz, 27 százalékos az MSZP támogatottsága, a biztos pártválasztók körében 48-40 ez az arány az ellenzék javára – írja a Népszabadság. A kisebb pártok közül – már második hónapja – az MDF-nek valamivel jobb a pozíciója, mint az SZDSZ-é, a KDNP pedig továbbra sem tud szavazókat maga köré gyűjteni.

Az elmúlt két hónap folyamatait elemezve azt láthatjuk, hogy az MSZP veszteségeit a megszorító intézkedések is befolyásolják. Az iskolai végzettség növekedésével egyre kisebb mérvű a szocialista párt gyengülése, a tájékozottabb csoportok kitartóbbak a kormányzati lépéseket megjelenítő MSZP mellett. A szocialistáktól való eltávolodás, az ennek következtében megfigyelhető elbizonytalanodás és az ország jövőjével kapcsolatos szkepszis növekedése szoros összefüggést mutat.

Meggyengült az MSZP a fővárosban és a falvakban is. Különösen figyelemreméltó a változás Budapesten, hiszen itt jellemzően – rendszerint a közvélemény-kutatásokban és minden eddigi választáson – baloldali fölényt tapasztaltunk. Bő két hónappal a helyhatósági választások előtt viszont eldöntetlen a két nagy párt versenye a fővárosban: 28-28 százalékon állnak. A 10 ezer alatti lélekszámú településeken egyértelmű a Fidesz-vezetés: 32 százalékon állnak, az MSZP 22 százalékos támogatói körrel rendelkezik. A 10 és 50 ezer fő közötti népességszámú településeken hasonló mértékű ellenzéki előnyt lehet kimutatni (33-24 százalék). Az ennél nagyobb lélekszámú városokban összesítve előnyben vannak a szocialisták (34-29 százalék), bár ebben a településkategóriában erős fideszes és szocialista bázisok egyaránt akadnak.

Az SZDSZ szinte csak a városokban van jelen: támogatottsága a kis településeken kapott egy százaléktól a városokban jellemző két-három százalékon át a fővárosi hat százalékig terjed. Az MDF támogatottsága kiegyenlített, minden településfajtánál hozza az átlagosan négy százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik