Belföld

Az OVB eddig három jelölőszervezetet vett nyilvántartásba

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén nyilvántartásba vett három jelölő szervezetet az október 1-jei önkormányzati választásokra, valamint elutasította a Deport '56 szervezet népszavazási kezdeményezését a Budapest felszabadításáért elesett szovjet katonák megörökítéséről szóló törvény megsemmisítéséről.

Az OVB jelölő szervezetként nyilvántartásba vette a Vállalkozók Pártját, a Magyar Szocialista Pártot, valamint Kereszténydemokratapártot. A szavazás mindhárom esetben egyhangú volt. Luczai Zsuzsanna, az Országos Választási Iroda vezetőjének helyettese arról tájékoztatott, hogy szeptember 8-áig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.

Az OVB tárgyalt a Deport ’56 szervezet népszavazási aláírásgyűjtő ívéről, aminek hitelesítését megtagadta. A szervezet népszavazás kitűzését kezdeményezte azzal a kérdéssel: “egyet ért-e azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Budapest főváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről szóló, 1945. évi IX. törvényt?”

Az OVB kikérte az ügyben a Külügyminisztérium szakvéleményt arról, hogy ez a kezdeményezés nem ütközik-e nemzetközi kötelezettség teljesítésébe. A Külügyminisztérium szakvéleménye megállapította, hogy a magyar és az orosz kormány 1995 március 6-án Moszkvában megállapodást írt alá a háborúban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről. Ez a megállapodást 1996 júliusában kormányrendeletként kihirdették.

A megállapodás egyik pontja rögzíti: “A Felek biztosítják a Magyar Köztársaság és az Oroszországi Föderáció területén lévő, orosz, illetve magyar katonai temetkezési helyek, beleértve az emlékművek és más kegyeleti létesítmények védelmét és korlátlan időre szóló megőrzésük jogát”.

Az OVB emiatt tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mivel ilyen ügyben népszavazás Magyarországon nem tartható az alkotmány szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik