Belföld

Orbán ismét Tusnádfürdőn bírálta a kormányt

„Politikai hazugságra” nem lehet kormányzást építeni - fejtette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Tusnádfürdőn, bírálva a magyar kormány nemzetpolitikáját is.

A magyar önkormányzati választás után létrehozzák az Európai Néppárt magyar tagszervezeteinek egyeztető fórumát – állapodott meg Orbán Viktor és Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Tusnádfürdőn. A konzervatív, jobbközép pártok európai gyűjtőpártjának egyedül Kárpátalján nincs magyar tagszervezete a szomszédos országok közül – tudósít a Hírtv.

Az MTI híradása szerint a XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záró rendezvényén a politikus élesen bírálta a nagyobb magyar kormánypártot, amely szerinte a politikai hazugság hibájába esett, vagyis a választások előtt egészen mást ígért a társadalomnak, mint amit jelenleg tesz. Különbséget kell tenni a „kommunikációs túlzás” és a „politikai hazugság” között. A túlzás eszközével a rendszerváltás után általában minden politikus élni próbált, az azonban megengedhetetlen, hogy egy politikai erő a választások előtt baloldali utat jelöl meg, majd a választások után jobboldali irányt vesz – mondta.

Orbán úgy vélte: ez a fajta hazugság aláássa az ország jövőjét. Nagy kárt okoz gazdasági téren, tönkreteszi a demokratikus alapokat, hiszen a választás nem más, mint szerződés az adott párt és a választók között arról, mit ígér az az erő a szavazatokért cserében. Ha ezt a “szerződést” az egyik fél megszegi, akkor a demokrácia alapelvét sérti meg.


Orbán szerint a megoldást azt jelenti, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, a rendszerváltás eredeti szándékához, amit annak idején éppen az egypártrendszer által gyakorolt politikai hazugság felszámolása volt. A Fidesz elnöke a kormány nemzetpolitikáját is bírálta, elsősorban azért, mert felszámolta e nemzetpolitika legfőbb intézményeit. A Fidesz ezzel a politikával állítja szembe saját irányvonalát, a „nemzeti összefogás” politikáját – mondta Orbán Viktor.


Képünkön Orbán Viktor átveszi a Tiszteletbeli Székely címet Szász Jenőtől, a város polgármesterétől, a Magyar Polgári Szövetség elnökétől a romániai Székelyudvarhelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik