Belföld

Gyurcsány az EFOTT-on

Továbbra sincs egyetértés a kormányzat és a hallgatók között a tandíj bevezetéséről – derült ki a miniszterelnök és a hallgatói önkormányzat vezetőjének megbeszélésén az EFOTT-on.

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István oktatási és kulturális miniszter zárt körű megbeszélést folytatott Ekler Gergellyel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőjével az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján.

A miniszterelnök elmondta: a felek ugyan egyetértenek a felsőoktatás reformjának végigvitelében, azonban a tandíj fizetésével kapcsolatban alapvetően eltérnek az álláspontok. Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt emelte ki, hogy a magyar felsőoktatás története az elmúlt évtizedekben a mennyiségről szólt, de „eljött a minőség ideje”. A kormány fontosnak tartja a hallgatói létszám meghatározását, a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzésben lévő hallgatók arányának megállapítását – mondta.


A HÖOK elnöke nyilatkozatában megerősítette: arra kérik a kormányt, vonja vissza a fejlesztési részhozzájárulásra vonatkozó törvénytervezetet, és jövő hétfőn ne legyen az Országgyűlésben végszavazás a kérdésről. Ha az Országgyűlés mégis elfogadja a törvényjavaslatot, a HÖOK megkezdi egy őszre tervezett demonstráció előkészítését.


A miniszterelnök a délután folyamán mintegy háromszáz hallgató előtt tartott fórumot a reformokról – kisebb füttykoncert kíséretében – a HÖOK Balaton-parti sátrában. A diákok táblákon tudatták véleményüket a tervezett tandíjfizetéssel kapcsolatban, „Ki törődik Kovács Pisti tandíjával”, „A FER nem FAIR”-felírattal. A HÖOK tervezett őszi demonstrációjának bejelentése tovább forralta a hangulatot: a hallgatóság „ott leszünk!” felkiáltással adott hangot tetszésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik