Belföld

Másodfokú hőségriadó hétfőtől

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn: a meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 Celsius fokot – tájékoztatott az országos tiszti főorvos.

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, és elsősorban az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat – olvasható Bujdosó László közleményében. Mint írja, panaszok esetén haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost, és azt ajánlja az időseknek, hogy a kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel.

Megfelelő öltözködéssel és táplálkozással viszont csökkenthetők a rosszullétek – jegyzi meg a dokumentum. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy nagy melegben mindenkinek fokozottan figyelnie kell arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon; ez a mennyiség a kánikulában akár a többszöröse is lehet a megszokottnak. Ügyelni kell arra, hogy 11 és 15 óra között ne legyen senki huzamosabb ideig a tűző napon, megfelelő krémekkel, szemüveggel vagy szalmakalappal pedig megelőzhetőek a napsugarak okozta károsodások. A sportolást is ajánlatos a reggeli vagy a kora esti órákra időzíteni – jelzi az országos tiszti főorvos közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik