Belföld

Tömegoszlatási bemutatót tartottak a rendőrök

A rendőrség Bevetési Parancsnoksága bemutatót tartott a tomfa alkalmazásáról, megmutatták a tömeg kezelése során alkalmazandó technikákat és imitált kiszorítási, oszlatási gyakorlatot is tartottak.

A bemutató előtt Végh József pszichológus újságírókkal ismertette, hogy milyen pszichológiai hatások érik a rendőröket az intézkedés során. Elmondta: teljesen átszövi, átszínezi minden egyes észlelésünket és válaszunkat az érzelem, vagyis hideg-racionálisan nem tudnak dönteni még a rendőrök sem. Kiemelte: külön tréninget kell tartani arról, hogy a rendőrök megtanulják kezelni, ha például durván szidalmazzák őket.

Mint mondta, igen nagymértékben meghatározza a rendőri intézkedést az érzelmi előkészítettség, hogy milyen érzelmekkel érkeznek meg a rendőrök egy szituációba. A folyamatos bosszantás, ami megelőzi az intézkedést, negatív érzelmi beállítódást okoz. Megjegyezte: a stressz gátolja a szakszerű intézkedést, mivel nagymértékben csökkenti az ésszerű gondolkodást és korlátozódnak a tudatos cselekvések. Sokszor kialakul például csőérzékelés, és a valóság-észlelés is teljesen megváltozik a stressz hatására, hiszen nem azt látjuk, ami valójában történik.

A bemutató apropója egyébként az volt, hogy a Magyar Nemzet fotósát a június 3-ai Újpest-Fehérvár labdarúgó-mérkőzés után egy intézkedő rendőr tomfával mellkason ütötte, majd kicsavarta a kezét. A fotós segítségére siető társát pedig gázspray-vel lefújták. A Magyar Nemzet munkatársa bántalmazás hivatalos eljárásban vétség gyanúja miatt tett feljelentést, a Budapesti Nyomozó Ügyészség június 7-én rendelte el a nyomozást.

A fotósok elleni rendőri fellépés miatt több szervezet is tiltakozott. A történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége között is egyeztetés kezdődött arról, hogyan lehetne felismerhetővé tenni a rendőrök számára a sajtó éles helyzetben dolgozó munkatársait. A találkozón Bene László országos rendőrfőkapitány felvetette, hogy a sajtó munkatársai vegyenek részt egy tömegkezeléssel összefüggő csapatszolgálati bemutatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik