Belföld

Szonda: az Ab és az LB teremti meg a jogbiztonságot

Az Alkotmánybíróság (Ab) és a Legfelsőbb Bíróság (LB) járult hozzá leginkább Magyarországon a jogbiztonság megteremtéséhez – derül ki a Szonda Ipsos bírók, szakemberek és a lakosság körében készített kutatásából.

A közvélemény-kutatást a lakosság körében 1500, a szakemberek esetében 900, míg a bíróknál 200 fős mintavétellel készítették. A szakemberek között ügyészeket, ügyvédeket, nyomozókat kérdeztek meg.

Lomnici Zoltán, az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a felmérés eredményét ismertetve elmondta, hogy valamennyi vizsgált csoportnak feltették azt a kérdést: „Magyarországon a jogbiztonság megteremtéséhez mely szervezetek és milyen mértékben járultak hozzá?” Mindegyik vizsgált csoport az Ab-t és az LB-t sorolta előre, de a lakosság és a bírók a többi bírósággal, a szakemberek az ügyészséggel folytatták a sort. A megkérdezett szakemberek 82 százaléka, míg a bírák 89 százaléka válaszolt úgy, hogy az LB jogegységet biztosító szerepét megfelelően tölti be.

A bírók 57 százaléka jó érdekérvényesítőnek találta az OIT-t. A testület munkájával kapcsolatban csak a megkérdezettek egy tizede volt elégedetlen, közülük minden tizedik a pénzügyi érdekérvényesítést kifogásolta, háromnegyedük megfelelőnek tartotta az ítélkezés gyorsaságát. Lomnici rámutatott: a peres ügyek 87 százaléka egy éven belül befejeződik, és jelenleg 1200 öt évnél régebbi ügy van folyamatban, ami megfelel a nemzetközi tendenciáknak. A bírók illetményével kapcsolatban elmondta: az Európai Unió tagországaival összehasonlítva, Magyarország az utolsó három között van.

A válaszadó bírók kilenc tizede szerint a bírói döntésekbe sem a korrupció, sem a politika nem tud beleszólni. Lomnici újságírói felvetésre válaszolva elmondta azt is: alkotmányossági és közjogi szempontból nem tartja problematikusnak azt, hogy a legfőbb ügyész személyét az Országgyűlés, és nem a szakma választja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik