Belföld

Százhúszmillióba került Bush biztonsága

Csaknem százhúszmillió forintba került George Bush amerikai elnök biztosítása, kétszer annyiba, mint Vlagyimir Putyin orosz államfőé – írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint ez volt az utóbbi idők legköltségesebb rendőri akciója, főleg figyelembe véve azt, hogy Bush csak huszonkét órát tartózkodott az országban. Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő a Hírlap kérdésére elmondta, hogy a költségek jelentős hányadát a biztosításban részt vevő kétezer rendőr túlórájára fizették ki, és több száz egyenruhást vezéreltek föl a vidéki főkapitányságokról. Ezen túlmenően a legnagyobb tétel a légteret őrző két helikopter működtetése, melyek összesen tíz órát töltöttek a levegőben.

Jelentős összeget emésztett fel az elnöki látogatás idején történt három bombariadó. Az Üllői út egyik épületéhez és az amerikai nagykövetséghez is a tűzszerészeket kellett kirendelni, Bush elutazásakor pedig Ferihegyen kerestek robbanószert a szakemberek. Valamennyi vakriasztásnak bizonyult, és semmilyen különleges esemény nem kísérte a delegáció útját.

A biztosítási összegben nincsenek benne az amerikai fél háromszáz fős testőrségének, illetve a saját gépkocsikonvoj és helikopter költségei. A Magyar Honvédségnek is jelentős kiadásai voltak, a lap úgy tudja, hogy két MiG–29-es vadászrepülő kísérte végig az elnöki különgépet, amíg az a magyar légtérben tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik