Belföld

Civil tüntetés a megszorítások ellen

Néma tüntetés, körséta transzparensekkel, a kormány választási ígéreteivel szöges ellentmondásban lévő megszorító intézkedései elleni tiltakozás veszi kezdetét délután hat órakor a Kossuth téren. A civil rendezvényen petíciót is átadnak a kormány megbízottjának.

Nem lesz útlezárás

Schön Péter, a BRFK szóvivője a FigyelőNetnek elmondta, hogy az engedélyt kérő magánszemély nem kért útlezárást a Kossuth téren és környékén. „Ha olyan sokan vesznek részt a rendezvényen, hogy az már akadályozza a forgalmat, akkor a rendőrség intézkedni fog” – mondta a szóvivő. Szentannai József, a rendezvény szervezője nem tudta pontosan megbecsülni, hány fő várható a tüntetésre. Mint mondta, lehetnek csak kétszázan, de akár 20 ezren is.

Hivatalosan este hatkor kezdődik a Kossuth téren az Igazság napja elnevezésű, a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései ellen meghirdetett demonstráció a Kossuth téren. A szervezők egyébként néma, transzparensekkel való körsétát terveztek a Rákóczi szobor környékére.

Előkerül a petíció is

Ki tudod majd fizetni a villany- és gázszámládat? A reálbércsökkenést választottad? Vállalkozásod túléli az adóemeléseket? Tudod vállalni továbbtanulásod költségeit? Egyetértesz a gyógyszeráremelésekkel és a vizitdíjjal? Várod az APEH vagyongyarapodást ellenőrző kommandóját? Ha NEM a válaszod, csatlakozz az össztársadalmi tiltakozáshoz (…) – olvasható a petícióban, amelyhez eddig több mint 23 ezren csatlakoztak. Ezt a tüntetés csúcspontjaként, körülbelül nyolc órakor adják át a kormány képviselőjének.

Nem párt szervezte


Ez egy pártsemleges, civil kezdeményezés, azaz civilek mondják el tiltakozásukat – hangsúlyozta Szentannai József, a tüntetés szervezője a FigyelőNetnek. A civil kezdeményezés többszöri hangoztatására egyébként azért volt szükség, mert egyes sajtóértesülések szerint a Fidesz áll a demonstrációk mögött. Szentannai azonban ezt határozottan tagadta. Azt viszont elismerte, hogy a szélsőjobboldaltól kezdve egészen a szélsőbaloldalig felkérték a pártokat és érdekvédelmi szervezeteket, hogy „ha nem értenek egyet a megszorításokkal, akkor morális támogatásának kinyilvánítása mellett vegyen részt a rendezvényükön”.

Thürmer is ott lesz

A politikai életből egyébként eddig ketten jelezték, hogy támogatják a megmozdulást: a Jobbik fiataljai biztosan ott lesznek, és emellett felolvassák Thürmer Gyula levelét is. A Magyar Kommunista Párt vezetője a FigyelőNetnek elmondta, minden olyan megmozdulást támogatnak, amely a neoliberális politika ellen irányul. Kérdésünkre, hogy nem zavarja-e a jobboldal jelenléte, azt válaszolta: ha fölemelik az árakat, akkor mindegy, hogy jobb- vagy baloldali kormány van hatalmon. Hozzátette: könnyen meglehet, hogy én is ott leszek kedden.

Az „Igazság napja” rendezvény szervezője hangsúlyozta: sikeres és békés megmozdulást akarnak. „Azt meg majd meglátjuk, lesz-e még a közeljövőben tüntetés” – mondta Szentannai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik