Belföld

A rektorok támogatják a tandíjat

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) tervezett bevezetését - közölte Hiller István oktatási miniszter és Molnár Károly, a testület elnöke.

Hiller István hivatalában fogadta a konferencia elnökségét, ezt követően úgy nyilatkozott: kedden beterjeszti az Országgyűlés elé a közoktatási, illetve a felsőoktatási törvény módosítását. „A rektori konferencia elnöksége támogatja, és a színvonalas, igazságos magyar felsőoktatás irányába tett lépésnek tartja a fer-rendszert” – fogalmazott a közös sajtótájékoztatón a miniszter, aki komoly eredményként és sikerként értékelte a megbeszélést.

A miniszter a rektorok fizetésének esetleges megemelését firtató kérdésre közölte: erről nem esett szó a megbeszélésen. Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke rámutatott, hogy a fer bevezetésére vonatkozó kezdeményezést nem egyedi lépésnek, hanem egy reformfolyamat első lépésének tekintik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora hozzátette, hogy az elnökségen belül az egyházi intézmények és a magánegyetemek szekciója is támogatta a kezdeményezést, azt lehet tehát mondani: „a magyar felsőoktatás felelős vezetői ezt a lépést jó lépésnek tartják”.

A konferencia elnöke elmondta, hogy az egyházi egyetemeken a teológiai képzésre nem vonatkozik a fer, de például a jogász- és közgazdász-képzést az egyházi intézményekben is érintené a részhozzájárulás 2008-ra tervezett bevezetése. Molnár Károly hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatnak nincs köze a költségvetési problémákhoz, álláspontjuk szerint a hozzájárulást ettől függetlenül be kellett volna vezetni. Hozzátette: határozott miniszteri választ kaptak arra vonatkozóan, hogy az intézkedés nem érinti az egyetemek költségvetési támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik