Belföld

Érden összefognának a civilek őszre

Pest megye legnagyobb településén 2006-ban is több civil szervezet indít jelöltet a helyhatósági választásokon. Bár Érden a lakosok közel harmada szívesen támogat nem pártjelöltet, eddig az elaprózott jelölések miatt nem voltak sikeresek. Idén összefognának.

A Civil ÉRDek Lokálpatrióta Egyesület júniusi közgyűlésén döntött az őszi önkormányzati választáson indítandó képviselő-jelöltek egy részéről, valamint megválasztották az egyesület polgármester-jelöltjét is, Ujhelyi Gyula személyében. Az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében kifejtette: céljuk az érdi civil szervezetek erőit összefogni és képviselni mind a választáson, mind pedig a megalakuló képviselő-testületben.

Érden, Pest megye legnagyobb lélekszámú településén, a több mint 60 ezer állandó lakosságból hagyományosan nagy arányban szavaznak nem pártjelöltekre – legutóbb közel 30 százalék voksolt a civilek indulóira. Ez a nagyszámú szavazat azonban – mint a közlemény fogalmaz – sok induló szervezet és független jelölt között oszlik meg, szétporlad. A képviselő-testület így a pártok játékterévé válhat, a város fontos kérdéseiben gyakran nem a szakmai érvek, hanem a párthovatartozás mentén dőlnek el a viták.

Ezen szeretne a Civil ÉRDek Egyesület változtatni. Ennek érdekében más civil szervezetekkel közösen készülnek a választásokra, és örömmel fogadják továbbiak jelentkezését is. Az eddig eldöntött 11 képviselő-jelölt közül egyébként négy már más civil szervezetek aktivistája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik