Belföld

Nem lesz nemzeti kisebbség a zsidóság

Nem tudta összegyűjteni a kijelölt határidőig a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért Egyesület a szükséges ezer aláírást annak érdekében, hogy a mintegy 100 ezres lélekszámúra becsült magyarországi zsidóságot nemzeti kisebbségként ismerjék el - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője hétfőn az MTI-vel.

A Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért célja az volt, hogy az 1993. évi LXXVII. törvényben felsorolt 13 hazai nemzeti kisebbséget az Országgyűlés egészítse ki a magyarországi zsidó kisebbségi népcsoporttal. A kezdeményezők szerint “jelenleg Magyarországon mértékadó szociológiai felmérések szerint 100 000 körüli számban élnek zsidók, vagy zsidó származású személyek”. A nemzeti kisebbségek sorába való felvételtől, majd a nemzetiségi alapon működő szervezetek kiépítésétől nyilatkozataik szerint azt várták, hogy megelőzhető legyen a zsidóság hagyományának, kultúrájának és nyelvének elvesztése.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az MTI-vel hétfőn közölte: a kezdeményezéshez szükséges ezer aláírást a szervezetnek nem sikerült összegyűjtenie, és erről a keddi ülésen tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot. Közlése szerint a jelenleg regisztrált 13 magyarországi kisebbség mellett három közösség indított hasonló kezdeményezést: az orosz, a bunyevác és a zsidó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik