Belföld

Elhunyt Horváth Balázs, egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője vasárnap hajnalban - közölte a politikus testvére az MTI-vel.

Az Antall-kormány egykori belügyminisztere hosszú szenvedés után halt meg a Veszprém megyei kórházban – mondta Horváth György, a képviselő testvére.

Horváth Balázs 1942-ben született Budapesten, jogi diplomát 1965-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett; 1967 után ügyvédként tevékenykedett. 1988-ban az MDF alapító tagjai között volt, 1990-1993 között az MDF országos elnökségének tagja.

1990 és 1994 között valamint 1998 májusa és 2004 szeptembere között az MDF országgyűlési képviselője, pártja ekkor kizárta soraiból. Horváth Balázs a függetlenek közé ült át a ciklus végéig.

Az MDF-ből kizárt képviselőtársaival együtt 2004 novemberében alapította meg a Nemzeti Fórum egyesületet. 2006 áprilisában a Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum színeiben szerzett egyéni mandátumot Veszprém megye 6-os számú választókörzetében, majd a Fidesz-frakció soraiban foglalt helyet.

Fidesz: példamutató szövetségest veszítettünk el


A Fidesz frakciója mély megrendüléssel értesült képviselőtársuk, Horváth Balázs vasárnapi haláláról. A párt részvétét fejezte ki a családnak és közölte: a képviselőt, akinek személyében pédamutató szövetségest veszített el, saját halottjának tekinti.


Horváth Balázs családjának veszteségében és fájdalmában osztozik képviselőcsoportunk és a Nemzeti Fórum – áll a Navracsics Tibor frakcióvezető és Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke aláírásával kiadott, az MTI-hez eljuttatott közleményben.


“Horváth Balázs személyében olyan szövetségest, kollégát vesztettünk el, aki munkabírásával, hozzáértésével példát mutatott mindannyiunknak, és különösen fiatalabb kollégáinknak” – írták. A Fidesz szerint képviselőtársuk halálával súlyos veszteség érte a polgári összefogást.

Nevéhez fűződik Közép-Európa első önkormányzati törvénye, és a civil magyar rendőrség megteremtésében is komoly érdemeket szerzett. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Nemzeti Fórum Horváth Balázst saját halottjának tekinti.

Lezsák: következetes volt

Hűséges barátot veszítettünk el Horváth Balázs személyében – közölte vasárnap az MTI-vel Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, aki szerint képviselőtársa egykori belügyminiszterként a rendszerváltozást követő időben az egyik legnehezebb feladatot vállalta. “Egy hűséges barátot veszítettünk el, aki a Magyar Demokrata Fórum (MDF)alapítójaként tisztességgel és becsülettel szolgálta azt a nemzet iránti elkötelezettséget, ami az MDF meghatározója volt”, “nagyon fáj a halála” – mondta Lezsák Sándor.

Hozzátette: Horváth Balázs a Magyar Köztársaság első belügyminisztereként nagyon nehéz feladatot vállalt, de tisztességgel, türelemmel, az “aknaszedő nyugalmával” képes volt a legnehezebb időkben is helyt állni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Horváth Balázs az MDF-en belüli “törések, szakadások, háborgások” idején is nagyon egyértelműen és következetesen állt ki a párt alapítói mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik