Belföld

A szakszervezetek visszautasítják a kormány állítását

A hat országos szakszervezeti szövetség visszautasítja a kormány állítását, amely szerint a pénzügyi egyensúlyi folyamatok súlyos állapotát a munkavállalók teljesítményektől elszakadt reáljövedelem-növekedése és fogyasztása okozta - olvasható a szervezetek állásfoglalásában.

Leszögezik: a kialakult helyzetért a kormányt terheli a felelősség. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban az Új Egyensúly programról folytatott konzultációkat értékelve a szakszervezetek megállapították, hogy a tárgyalások eredménytelenségének a kormány merev, formális egyeztetésekben kimerülő magatartása volt az oka. Közlésükben kitérnek arra, hogy a tervezett intézkedések aránytalanul nagy többletterhet rónak a munkavállalókra, a bérből és fizetésből élőkre, miközben a tőkejövedelmeket érintő adók messze alatta maradnak a munkajövedelmeket sújtó megterheléseknek.

Megállapítják, hogy a megszorító csomag a fekete- és szürkegazdaság felé tereli a vállalkozásokat. Ezek azt eredményezik, hogy a munkavállalók jövedelmi helyzete erőteljesen romlik, a munkanélküliség pedig tovább nő. A szakszervezetek állásfoglalásukban visszautasítják a közszféra reformnak álcázott tönkretételét, és a szakszervezetek törvényben garantált jogainak semmibevételét. Felszólítják a törvényhozás tagjait, hogy szavazatukkal ne támogassák a munkavállalókat súlyosan hátrányosan érintő törvényeket.

Emlékeztetnek, hogy követeléseik nyomatékosítására közös tiltakozó demonstrációt tartanak július 8-án és felkérik a szakszervezeti tagokat, valamint minden magyar állampolgárt a tiltakozáson való részvételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik