Belföld

Nagy leépítés várható a rendőrségnél

Miután menesztették az ORFK két főigazgatóját, további elbocsátásokra lehet számítani. Megszűnhetnek a megyei főkapitányságok, és ez vár a városi kapitányságok harmadára – írja a Népszabadság.

A csütörtökön elbocsátott két ORFK-főrendőr, Berta László bűnügyi és Hatala József közbiztonsági főigazgató távozásával elindult a rendészeti szervek átalakítása. Bene László országos rendőrfőkapitánynak a jövőben csak egy általános helyettese lesz, Szabadfi Árpád, Győr-Moson-Sopron megye jelenlegi főkapitánya. A Népszabadság rendőrségi és igazságügyi forrásokból úgy értesült, július 15-e után a megyei főkapitányoknak is csak egy helyettesük lehet, ami már a nyáron kisebb nyugdíjazási, leszerelési hullámot indíthat el a megyékben.

A kiszivárgott hírek szerint jelenlegi formájukban, jog- és hatáskörükben megszűnnek a megyei főkapitányságok. Felvetődött több városi kapitányság megszüntetésének a gondolata is, a kis létszámú, inkább a helyi önkormányzat nyomására, mintsem szakmai megfontolásokból alapított kapitányságok ugyanis nem képesek az elvárt színvonalon ellátni feladataikat. Egyes koncepciók szerint a ma létező 153 városi kapitányság közül csak 90-110 maradna meg. Akár az az ORFK is megszünhet a jelenlegi formájában. Egyes tervek szerint a leendő központi régiót az ORFK, a Budapesti és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Nyomozó Iroda alkotná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik