Belföld

Megszűnik a Hungarotransplant, átalakul az Ecostat

Számos költségvetési intézmény szűnik meg vagy alakul át a jövőben, egyes intézményeket összevonnak vagy más költségvetési fejezetbe tesznek át.

Az MTI kormányzati körökből úgy értesült, feladatátadással megszűnik a Hungarotransplant Egészségügyi Koordináló Kht., összevonják a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) érdekeltségébe tartozó Kopint-Datorg Zrt. gazdaságkutató részlegét a Központi Statisztikai Hivatal kutatással foglalkozó intézetével, az Ecostattal. A két intézmény a Magyar Közigazgatási Intézetbe integrálódik MeH Kormányzati Stratégiai Háttérintézmény néven.

Nonprofit vagy korlátolt felelősségű gazdasági társasággá szerveznék az Állami Ménesgazdaságot, a Műcsarnokot és az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központot, ugyanakkor költségvetési szervvé alakulna a földművelésügyi minisztériumhoz tartozó Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum Kht.

A távirati iroda úgy tudja, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy költségvetési szervként működjön-e tovább a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar, Kottatár Kht.

Korábban bejelentett terveknek megfelelően átalakítják az állami ingatlanok rendszerét. Az önkormányzati és területfejlesztési tárcához kerülő Nemzeti Sporthivatal kiköltözne a Hold utcából, az így felszabaduló ingatlant a tervek szerint értékesítik, a bevételt az államadósság csökkentésére fordítanák. Hasonlóan járnának el a volt Informatikai és Hírközlési Minisztérium Dob utcai és Wesselényi utcai épületeivel. A jelenleg a Németvölgyi úton működő Mérésügyi Hivatal központja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalba integrálódna, így újabb állami ingatlan szabadulna fel.

Tervek szerint a könyvelési feladatokat a jövőben a tárcák helyett a Magyar Államkincstár végzi, a teljes központi igazgatás könyvelői központját is oda helyeznék át a későbbiekben.

Az MTI értesülései szerint a szociális minisztériumhoz kerül a Nemzeti Szakképzési Intézet, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala a miniszterelnökség hatáskörébe kerül.

Szilvásy György kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: megszűnik a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatala, illetve a balassagyarmati, a nagykanizsai és a szombathelyi határőr igazgatóság.

Mint mondta, a fejezetek közötti átadás többek között kulturális intézményeket fog érinteni, illetve megszűnik az önállósága a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalnak, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalnak.

A MeH-et vezető miniszter ugyancsak beszámolt arról, hogy a minisztériumokhoz tartozó ingatlanok értékesítéséből 70-100, egyéb költségvetési intézmények ingatlanainak eladásából újabb 100 milliárd forint bevételre számítanak.

Szilvásy György arról is beszámolt, hogy a kabinet nyolc elv mentén változtatja meg az intézmények működését, ennek megfelelően lesznek például összevonások, megszüntetések, de átcsoportosítanak egyes funkciókat is. A kancelláriaminiszter az említetteken túl elmondta: három-négy, központi támogatásból működő szervből esetenként egy újat hoznak létre, ezen túlmenően lesznek úgynevezett fejezetek közötti átadások, egyéb racionalizálások, költségvetési szerv nonprofit szervezetté, vagy kft.-vé átalakítása, illetve létrehozhatnak közalapítványból, gazdasági társaságból költségvetési szervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik