Belföld

Majtényi: korlátozni kell a kampánypénzeket

Szigorú szabályokkal korlátozni kell a pártok kampányfinanszírozását - mondta Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke pénteken az MTI-nek.

A volt adatvédelmi biztos az általa vezetett intézet és a Szeretem Magyarországot Klub közös tanulmányának megállapításait ismertette. Mint elmondta, a felmérés azt mutatja, hogy a két nagy párt együttesen 4 milliárd forinttal többet költött kampányra az 1997. évi törvényben rögzítettnél.

Szerinte a kampányköltésre vonatkozó, idén júniusban közétett törvénytervezet kiváló megoldásokat tartalmaz az átláthatóság és az ellenőrizhetőség javítására, valamint erősíti a szankciókat is. Hibája azonban, hogy nem csökkenti a pártok függését a központi költségvetéstől.

Olyan törvényt kell alkotni, amely kivezeti a politikai elitet a kényszerű csalásokból, és megakadályozza a gazdasági erő politikai hatalomra váltását, a politikai elit felvásárlását – hangsúlyozta.

“Az állami támogatásnak a választói áldozatvállalástól kell függnie”, tehát ösztönözni kell a pártokat arra, hogy szorosabb kapcsolatot tartsanak támogatóikkal, továbbá kis összegű egyéni adományokat gyűjtsenek. Ez a kis pártoknak is lehetőséget biztosít a parlamentbe kerülésre – vélekedett Majtényi László.

Az egy évtizeddel ezelőtt pártonként 386 millió forintban meghatározott összeghatár eltörlését az új törvénytervezet pozitívumának mondta. Mivel ennyiből nem lehet kampányolni, elengedhetetlenül csalásra kényszerültek a pártok – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik