Belföld

Képviselőnként 2 milliós kampánykeretet javasol az MDF

Az MDF akkor szavazza meg a párt- és kampányfinanszírozási törvényt, ha az szigorú jogi kereteket teremt az átláthatóságnak, az elszámoltathatóságnak és a pártok közötti esélyegyenlőségnek – közölte az ellenzéki párt.

Az MDF kifogásolja a kampányban felhasználható összegek felső korlátjának eltörlését, amely szerintük a nagy pártok érdekeit és a további tisztázatlan, törvénytelen költekezést szolgálja, és az esélyegyenlőtlenséget legitimálja. Egyértelműbben szeretnék meghatározni, pontosan mit és mely időszakban felhasznált pénzeket kell kampányköltségnek tekinteni. Kifogásolják továbbá, hogy a választás évében a pártok dupla állami támogatásban részesüljenek, mert a nagy pártok ily módon újratermelik erőfölényüket, ami nem demokratikus, és nem biztosítja az esélyegyenlőséget.

A fórum azt javasolja, hogy a képviselőnként jelenleg felhasználható egymillió forintos felső határt emeljék a kétszeresére, és a törvény garantálja a szigorú ellenőrzést, szankciók terhe mellett. Az a reális összeg, amelyet anélkül költhetnének a pártok a kampányban, hogy kénytelek lennének megszegni a törvényt. AZ MDF szerint a választás évében az 1 százalékos eredményt meghaladó pártok ne kapják meg az évi költségvetési támogatás dupláját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik