Belföld

Átadták a Széchy-uszodát

Jól vizsgázott a műúszók hétvégi próbaversenyén a felépült margitszigeti Széchy Tamás uszoda, amely otthonául szolgál a július 26. és augusztus 6. közötti vizes Európa-bajnokságnak.

„A KÉSZ Kft. az új uszoda kivitelezését befejezte, az átadás megtörtént a megrendelő Rendezvénycsarnok Zrt. felé – tudatta Árvai István, a társaság kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére.

Az elmúlt hétvégi viadala után legközelebb az úszók próbálják ki a legendás edző, Széchy Tamás nevét viselő uszodát a Budapest-bajnokság keretében július 1–2-án. Július 14-től pedig a műugrók tesztelik majd versenykeretek közepette a műugrómedencét.

A napokban a szakhatósági eljárások is befejeződnek. A beruházó Rendezvénycsarnok Zrt., amely állami részről a Nemzeti Sportközpontokkal közösen felel az Eb összes technikai feltételének meglétéért, elindította a létesítmény felkészítését, felszerelését az Európa-bajnokságra.

Megkezdődött a sporteszközök telepítése, hamarosan nekifognak a televíziós közvetítéshez, a speciális kamerák működtetéséhez, az időméréshez, a reklámok kihelyezéséhez szükséges munkáknak is. Minderről Keszthelyi Péter főmérnök beszélt a Rendezvénycsarnok képviseletében. Hangoztatta, hogy az új létesítmény használatbavételi engedélye néhány napon belül megérkezik. Hozzáfűzte, hogy a mozi elbontásával legkésőbb július 20-ra végeznek, oda kerülnek a tévéközvetítéshez szükséges állások, az Eb után pedig itt közpark lesz. Az evezősház rendbehozatalának végső határideje szintén a jövő hónap 20-a.

Tíz hónap alatt építették fel az uszodát; az épületben egy ötvenméteres versenymedence, egy műugrómedence és -torony, ezer vendég elhelyezésére alkalmas lelátó, valamint öltözők és technikai helyiségek kaptak helyet.

Április 28-ig kellett volna felújítani a margitszigeti sportuszodát, az átadás azonban jócskán csúszott. A LEN elnöke margitszigeti terepszemléjén áprilisban még ijesztőnek nevezte a helyzetet. A kivitelezők azonban már akkor bejelentették, hogy a bajnokság kezdetére teljes bizonyossággal elkészül minden létesítmény, hat nappal az esemény előtt átadják a Margitszigeten épülő uszodát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik