Belföld

Jégverés és tornádókezdemény Miskolcon

Cseresznye nagyságú jégdarabok estek csütörtök délután Miskolcon, egy meteorológus tornádókezdeményt fedezett fel az égbolton.

A felhőtölcsért 14 óra 53 perckor észlelték Miskolc fölött – mondta Papp László meteorológus. Hozzátette: mindösszesen három percig lehetett látni a légörvényt. Ez a jelenség nagyon ritka Magyarországon, bár az utóbbi időben már előfordult, például tavaly Törökbálinton.

A heves nyári zivatar egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megye más településein is gondot okozott. A megyében a szél, a jég és a hirtelen leesett csapadék miatt elsősorban Miskolcon és környékén, valamint Arnóton és Ózdon riasztották a tűzoltókat – mondta az MTI-nek Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese.

Arnóton hat utcában mintegy 100-110 ház még mindig vízben áll, az eső után körülbelül 20 centis jég borította az utakat – tette hozzá. Mint mondta: huszonöt katasztrófavédelmi és negyvenöt polgári védelmi szakember segít a mentésben.

Miskolcon a cseresznye nagyságú jég körülbelül tíz percig esett, emellett a szél is gondot okozott. A tűzoltókat leginkább fakidőlésekhez, elektromos vezetékek szakadásához riasztották. A Tiszai Pályaudvar környékén több ház teteje megsérült, két lakóépület tetőszerkezetét teljesen elvitte az orkán.

Ózdon is sok pincébe tört be a lezúduló csapadék, itt jelenleg is szivattyúznak – közölte. Megjegyezte: Miskolcon a jég nem okozott akkora károkat, mint két évvel ezelőtt, ám a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső okozta károkkal jelenleg is küzdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik