Belföld

Montenegró nem kér vízumot a szerbektől

A montenegrói kormány kedden úgy határozott, hogy Szerbia állampolgárai ezentúl is - akárcsak a függetlenség kikiáltása előtt - útlevél, illetve vízum nélkül utazhatnak az adriai-tengeri törpeállamba.

A szerb kormány a múlt héten ismerte el Montenegró önállóságát, és azonnal bejelentette, hogy a szerbiai lakóhellyel rendelkező montenegrói állampolgárok számára lehetővé teszi a kettős állampolgárság megszerzését, a montenegrói diákok pedig továbbra is egyenjogúságot fognak élvezni a szerbiai állampolgárságú hallgatókkal.


A különválást csak az a több tízezer szerbiai állampolgár fogja a saját bőrén érzékelni, aki a vámkedvezmények és a gépkocsi korára való korlátozás híján Montenegrón keresztül hozott be az országba külföldi gépkocsit. Mladjan Dinkic szerbiai pénzügyminiszter nem hajlandó engedélyezni az autók „átregisztrálását”, ezért ezeket a gépkocsikat utólagosan „be kell hozni” Szerbiába: ki kell fizetni a hússzázalékos vámot, a 18 százalékos forgalmi adót és a regisztrációs illetéket is.

A montenegrói kormány kedden rendelettel létrehozta a védelmi minisztériumot, a tárca vezetője Milo Djukanovic kormányfő lesz az ősszel esedékes parlamenti választásig. Az újonnan létrehozott védelmi tárca átveszi a hadsereg azon ingatlanjait és hadi eszközeit – beleértve a tengeri flottát is -, amelyek eddig Montenegró területén voltak. A montenegrói vezérkar kedden tudatta, hogy 522, Montenegróban szolgálatot teljesítő tiszt, altiszt és polgári személy kérte eddig átvezénylését a szerbiai hadseregbe, Szerbiából viszont mindössze 15-en jelezték azt, hogy a továbbiakban a montenegrói hadsereggel óhajtanak szerződéses viszonyba lépni.

Montenegró függetlenségének kikiáltása, június 3-a óta a belgrádi és a podgoricai vezetők között hivatalos kapcsolatfelvétel egyelőre nem volt, eltekintve attól, hogy a pénzügyi szféra vezetői tanácskoztak a nemzetközi pénzintézetekhez fűződő kapcsolatok különválasztásáról. A délszláv államközösség mindkét tagköztársasága ugyanakkor a jó szándék jegyében hozott döntésekkel jelzi azt, hogy a különválás nem fogja érinteni hátrányosan egyik köztársaság polgárait sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik