Belföld

Tiltják az online sportfogadást egyes magyar bankok

Nincs könnyű helyzetben egyes online fogadóirodák esetében a magyar ügyfél, az általánosan elterjedt bankkártyás fizetés ugyanis hazánk irányából jelentősen korlátozott: a Sportingbet honlapja szerint számos hazai bank kártyáit nem lehet felhasználni internetes fogadásra az oldalon.

A világbajnokság kapcsán igencsak megugrott a Szerencsejáték Rt. TippMixből származó forgalma. Somorai László, a társaság szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy az ilyenkor átlagos heti 240-250 millió forintos bevétellel szemben múlt héten mintegy 500 millió forintot kockáztattak a fogadók. Múlt hétfőn összesen csaknem 62 millió forintot, míg csütörtökön 60 millió forintot vittek el a szerencsések.

Online fogadás

A futball-világbajnokság alatt tart a fogadóirodák nagyüzeme, és jól megy az internetes sportfogadó portáloknak. Bár arról nincsenek pontos információk, hogy összesen hány magyar fogadó regisztrálta magát a világbajnokságra kihegyezett bónuszakciók kapcsán, ám tény, hogy a két legnagyobb európai online fogadóiroda, a Betandwin és a Sportingbet már magyar oldalakat üzemeltet, s hirdetéseikkel is bőven találkozunk.

Nincs azonban mindig könnyű helyzetben az online fogadó, az általánosan elterjedt bankkártyás fizetés ugyanis hazánk irányából jelentősen korlátozott: a Sportingbet honlapja szerint számos hazai bank (Inter-Európa Bank, Citibank, K&H Bank, MKB Bank, Takarékbank és a hozzá tartozó takarékszövetkezetek) kártyáit nem lehet felhasználni internetes fogadásra az oldalon. Hasonlóak a tapasztalatok a Betandwin esetében, igaz, ezen az oldalon nincs jelzés arra nézve, hogy van-e pénzintézet, amelynek kártyái nem használhatóak, ám a lap információi szerint hasonló a banki kör, amelynek – elvben internetes vásárlásra alkalmas – plasztikjai nem használhatóak online sportfogadásra.

A tiltás a hazai bankoktól származik

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint a tiltás egyértelműen a hazai bankoktól érkezik. A pénzintézeteknek elvben lehetőségük van az internetes vásárlás teljes tiltására, illetve bizonyos tartalmak (például fizetős szexoldalak) „indexre” tételére. A K&H Bank indoklása szerint az internetes szerencsejáték (internet gambling) típusú tranzakciók esetében igen jelentős a kártyacsalások száma.

Hasonlóan fogalmaznak a tiltást szintén elismerő MKB Banknál, kiemelve, hogy a szerencsejátékok internetes oldalakon történő fogadásától a nemzetközi kártyatársaságok az esetleges visszaélések megelőzése miatt óva intik az ügyfeleket. A K&H csak abban az esetben engedélyezi az internet gamblinget, amikor mind a kereskedő, mind a kibocsátó a K&H Bank (on-us felhasználás) – könnyen belátható, ilyenből azért nem sok van.

A lap által megkeresett pénzintézetek közül az Inter-Európa Banknál értetlenségüket fejezték ki: ők nem tiltottak le semmilyen internetes vásárlási módot. Mint mondták, ez nem is lenne szerencsés, hiszen a bank piacvezetőnek számít az internetes vásárlás terén, tekintve, hogy saját internetes elfogadói hálózatot üzemeltet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik