Belföld

A hét második felében tetőzik a Tisza

A hét második felére várható a tetőzés az Alsó-Tiszán; jelenleg a Hármas-Körös torkolata és az országhatár között első fokú készültség van érvényben.

A Tiszán hétfőn reggel Mindszentnél 723, Szegednél 703 centimétert mértek; a folyó tetőzése a hét második felére várható. Az előrejelzések szerint a folyó vízszintje Mindszentnél elérheti a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges 750 centiméteres szintet. Szegednél ez kevésbé valószínű, ám egy, a Maroson két-három nap alatt esetleg levonuló árhullám változtathat ezen a szakemberek szerint.

A Tisza mellékfolyói – a Maros és a Hármas-Körös – már apadó ágban vannak, a felsőbb szakaszról érkező kisebb árhullámok azonban lelassítják a vízszintcsökkenés folyamatát. Az elmúlt időszakban hullott csapadék következtében jelentős mértékben nőtt a belvízelöntés nagysága, az igazgatóság területén a becslések szerint 18 900 hektár van víz alatt.


A Tisza felső szakaszán már nincs készültség


Megszűnt az árvízvédelmi készültség ugyanakkor a Tisza felső, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, miután Tiszabercelnél is a mértékadó színt alá csökkent a folyó vízállása. A térségben apad a Kraszna is, de ott még első fokú készenlét feletti a vízállás.


Északon apadnak a folyók


A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően folyamatosan csökken a vízszint a folyók észak-magyarországi szakaszain: a Hernádon már csak első fokú a készültség, a Tisza bodrogközi szakaszán pedig már megszüntették a készültséget. A Hernád két gátszakaszán – a Gönci- és Garadna-patak térségben -, ahol megnyitották a töltést, hogy visszavezessék a vizet a mederbe, még harmadfokú a készültség.


Megszűnt azonban a készültséget hétfőn délben a Tisza bodrogközi szakaszán, és másodfokúra mérsékelték a Takta teljes hosszán.


Borsodban még nem költözhetnek vissza


Továbbra is csaknem százan kényszerülnek otthonuktól távol tölteni a napokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, miután az ár-, illetve belvízzel elöntött ingatlanjaikba még most sem tudnak visszaköltözni. A Sajón és a Hernádon levonult áradat, illetve a belvíz miatt tíz településen összesen 112 embert kellett kiköltöztetni otthonából az elmúlt napokban, közülük eddig összesen 17-en mehettek vissza házaikba Hernádkércsen. Tiszalúcon öt, Hernádcécén kettő, Abaújalpáron kettő, Hernádszentandráson öt, Bőcsön, Ócsanáloson, Hernádkakon és Tokajban egy-egy, Gesztelyen tizenhét, Ónodon pedig hatvan ember várja, hogy ismét saját házában élhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik