Belföld

Bemutatkozott az új oktatási és kulturális tárca

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn bemutatta a tárca új vezetését, a nemzetközi kapcsolatokért Bogyay Katalin, a felsőoktatásért Manherz Károly, a közoktatásért Szüdi János, a kultúráért Schneider Márta felel majd.

Az új Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) államtitkára Arató Gergely lesz, a gazdasági ügyekért és létesítmény-fenntartásért Závecz Ferenc felel majd. A munka ma reggel megkezdődött – mondta Hiller István, aki – közlése szerint – háromnegyed óra alatt telefonálta végig leendő munkatársait. Tudtam, kiket akarok felkérni – fogalmazott, hozzátéve: megtiszteltetésnek és örömnek tartja, hogy elsőre igen választ kapott. A miniszter elmondta: az egyházi ügyekért felelős személyéről később születik döntés. Hozzátette: a nyár folyamán találkozni kíván a történelmi egyházak és a kisegyházak képviselőivel.

Arató Gergely úgy nyilatkozott, az a dolga, hogy segítse a miniszter munkáját, támogassa elhatározásait. Az államtitkárt az új miniszter úgy jellemezte, mint aki állja a vitákat a frakcióban, valamint a parlamenten belül és kívül egyaránt. Manherz Károly, az ELTE dékánja felsőoktatásért felelős szakállamtitkárként elmondta: bízik benne, hogy a felsőoktatás változatlanul olyan fontos terület lesz, mint eddig volt. Közölte: a bolognai folyamatban „nyakig benne volt” és egyet is értett azzal.

Szüdi János, közoktatásért felelős szakállamtitkár kiemelte: 1985 óta dolgozik a tárcánál, pályája során fontos állomásként említette az 1993-as törvény elfogadását. Reményének adott hangot, hogy a közoktatás töretlen fejlődését tovább tudja majd vinni. Závecz Ferenc a gazdasági ügyekért és létesítmény-fenntartásért felelős szakállamtitkár azt mondta, hogy határozott szerénységgel működő szolgáltató centrumot kíván létrehozni. A miniszter elmondta, pezsgő, sokszínű és jól tagolt kulturális életet szeretne. Ezért is kérte fel a kulturális terület felelősének Schneider Márta korábbi helyettes államtitkárt. Schneider Márta művelődésszociológusként jellemezte saját magát, és reményének adott hangot, hogy a következő négy évet is sikeresen tudja végigvinni.

A nemzetközi kapcsolatokért a Londonból 13 év után hazatérő Bogyay Katalin felel a jövőben. Bogyay elmondta, egész életében az foglalkoztatta, hogy a magyar kultúra és a világ kultúrája hogyan kapcsolható össze. Hiller István úgy fogalmazott, hogy jelenleg 18 külföldi intézet működik, de ennél sokkal többet, hálózatot akar. Közös gondolkodást, ami a magyar kultúrát, az ország hihetetlen tehetségét, szellemiségét be tudja mutatni. A kulturális tárca eddigi épületének sorsára vonatkozó felvetésre a miniszter azt mondta, az ingatlanokkal kapcsolatos kérdéseket a Miniszterelnöki Hivatal fogja koordinálni. Ez nem az egyes tárcákhoz tartozik majd és határidőt sem tud mondani ezzel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik