Belföld

Házbizottsági ülést kezdeményez Gyurcsány

Úgy kell átalakítani az állam működését, hogy az egyre kevesebb pénzébe kerüljön az adófizetőknek - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja országos értekezletén vasárnap.


Az ellenzék nagyarázatot vár

Az MDF és a Fidesz azt várja a miniszterelnöktől, hogy az Országgyűlés előtt számoljon be az intézkedésekről és a gazdaság állapotáról.

A Fidesz a kormányfőtől magyarázatot vár továbbá arról, hogy miért jelentett be a választási ígéretekkel ellentétes intézkedéseket – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az InfoRádióban.

Dávid Ibolya az InfoRádióban azt mondta: pártja nem támogatja a kormányfő által bejelentetteket, azok ugyanis a középosztályt és a vállalkozásokat sújtják. Az ellenzéki párt vezetője azt várja, hogy a miniszterelnök a parlamentben mutassa be a munkanélküliség, a feketemunka és az infláció ellenes terveit is, az intézkedések ugyanis szerinte rontani fognak ezeknek a mutatóin.

A kormányfő a “Hogyan tovább? Új helyzet, új feladatok az országgyűlési választások után” című értekezleten rámutatott: az állam működtetése, a következő két évben tervezett átalakítás eredményeként, a maihoz képest évi 30-40 ezer forinttal kerül kevesebbe állampolgáronként.


A miniszterelnök bejelentette: a házbizottság rendkívüli ülésének hétfői összehívását fogja kérni az Országgyűlés elnökétől, hogy Szili Katalin kezdeményezze az öt parlamenti párt közösen vitassa meg az elkövetkező egy-két hónap teendőit. Ezzel összefüggésben a Fidesz Fehér Könyvét “értékes hozzájárulásként” jellemezte a közös vitához.

A kormányfő szerint az állam az elmúlt években sokat tett azért, hogy picivel nyugodtabb legyen az élet, nagyobb legyen a biztonság, és mindeközben épüljön az ország.


Új Magyarországot szeretnénk egy olyan világban, amelyben az, hogy mire tudunk jutni, az elsősorban rajtunk múlik – emelte ki.
Gyurcsány Ferenc a kormányprogram pontjait sorolva, többek között közölte: indul az Új Magyarország beruházási, befektetési program. Hozzátette: a kormány mindeközben óvni fogja a legnehezebb helyzetben élőket. Közölte azt is: 15 év után szükség van egészségügy mély reformjára.


Elhalasztott adócsökkentés


Kiemelte, az MSZP hét-nyolc nagyon markáns elgondolást hirdetett meg választási programjában, ebből egyet, az adócsökkentést, el kell halasztani. “2009-re azonban, újra megteremtve az állam pénzügyeinek szabadabb lehetőségét, újra fogjuk javasolni” – jelentette ki.


Mint fogalmazott, Magyarország legnagyobb problémája, hogy sokan nem érzik annak felelősségét, hogy részt kell venni a közteherviselésben.


A kormányprogramban három olyan tétel van, ami kényelmetlenül érinti a magánszemélyeket: az általános forgalmi adó 15 százalékról 20 százalékra emelése, az egészségügyi járulékok növekedése, valamint az ártámogatások – mondta.


2,5-3 éves program gázártámogatásra


A gázártámogatással kapcsolatban elmondta: célzott és a rászorultságot figyelembe vevő támogatásra van szükség, mert “nem a leggazdagabbakat kell támogatni”. Ma Magyarországon az kapja az ártámogatást, aki sokat fogyaszt – tette hozzá. Gyurcsány ugyanakkor közölte azt is: a gázárak tekintetében az ősz végére megalkotnak egy 2,5-3 éves programot, amely szerint az ártámogatások beépítése és a szociális támogatások felépítése lépésenként és szakaszonként történik majd.


A meghirdetett programokról szólva elmondta: “amit most csinálunk, az az egyensúlyteremtéshez elég, de … bizonyos pontokon senki ne gondolja, hogy ez maga a kormányprogram, vagy ez maga a reformok sorozata”. Igazgatásban ez már a reformokhoz vezet, de sok területen, például az egészségügyben, még nem – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik