Belföld

Hiller felülvizsgálná a kötelező óraszámot

A kormányprogramnak megfelelően felül akarja vizsgálni a pedagógusok kötelező óraszámát az oktatási tárca vezetője.

Hiller István erről az MSZP pedagógus tagozatának ülésén beszélt szombaton a fővárosban. A kisiskolákról szólva az új szakminiszter elmondta: ahol csak lehet, az alsó tagozatot meg kívánják őrizni. Kitért arra, hogy az új tárca az elmúlt 35 év legnagyobb iskola-felújítási programjára készül, ez kiemelt projektje lesz a minisztériumnak. Hiller István az MTI pénteki információit megerősítve bejelentette, hogy az oktatási tárca államtitkárának Arató Gergely korábbi politikai államtitkárt kérte fel.

A miniszter közölte: szembe kíván menni minden olyan nézettel és állítással, amelyek azt sugallják, hogy vannak a reform hívei és a pedagógusok. A jól működő oktatásügyet a pedagógusokkal együtt kell megvalósítani, a reformokat nem lehet megcsinálni azok nélkül, akiket érint – mondta. Lesznek érdeksérelmek és lesznek viták egyaránt. “Állok elébe” – mondta az új miniszter.

Hiller István ismét megerősítette, hogy érdemi tárgyalásokat kíván folytatni a szakszervezetekkel, a szakmai és civil tömörülésekkel. A felsőoktatással kapcsolatban kifejtette: a hallgatói létszám növelése helyes folyamat volt, de az egymás utáni kormányok belelovallták magukat abba, hogy a teljesítmény mércéje a folyamatos növelés.

Már 2002/2003-ban ki kellett volna mondani, hogy nem vehetnek fel több hallgatót addig, amíg nem fejlesztik az infrastruktúrát – közölte Hiller István, aki a jövőben határozottan bele kíván szólni a hallgatók összetételének alakulásába.

Nem diplomás munkanélküliekre, hanem jól képzett, piacképes diplomával rendelkező emberekre van szükség – hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik