Belföld

Folytatódhat az állatkert felújítása

A Magyar Építő Rt. és a Strabag Építő Rt. alkotta konzorcium végezheti el a Fővárosi Állat- és Növénykert rekonstrukciójának II. ütemét – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az intézmény több lakójának ideiglenesen el kell költöznie.

A Fővárosi Önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseinek fel kell újítaniuk a nagy szikla 19 000 négyzetméter felületű tartó- és héjszerkezetét és 4 000 négyzetméternyi külső kifutókat is. Ezen belül a nyerteseknek át kell alakítania a szikla belső terében már meglévő épületeket, és újakat is létre kell hoznia.

A mintegy 1,667 milliárd forint értékű munka kivitelezőinek feladata lesz a szikla belső és a nagy majomház látogató terének összekapcsolása is, a Kós Károly által tervezett hajdani tejcsarnok visszaépítése.

Ezek mellett a győztes cégeknek a jelenlegi teveház átalakításával és bővítésével egy új teveházat és elefántistállót valamint a nagy szikla és a teveház között egy új szavannakifutót is ki kell építenie.

Az MTI korábbi híradása szerint a csaknem százesztendős cementbeton műszikla rekonstrukciója miatt a szikla térségében lakó állatokat is át kellett költöztetni. Egy részüknek az Állatkert területén belül alakítottak ki ideiglenes helyet, mások átmenetileg más állatkertekbe kerültek.

A 34 méter magas, cementbeton műszikla már több, mint kilencven éves: 1909 és 1912 között Végh Gyula mérnök és Benke Gyula szobrászművész tervei alapján épült. Az építményen kisebb felújítások ugyan történtek az elmúlt évtizedekben, ezek azonban legtöbbször csak a balesetveszély elhárítását szolgálták. Az átfogó rekonstrukció címzett állami támogatásból valósul meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik