Belföld

Lesz még nyár

Van rá esély, hogy valamikor nyár is lesz Magyarországon. Biztosat senki nem tud és nem is mer jósolni. Akadnak persze merészebbek, mi azoknak is hangot adunk.

Kezdjük a mai időjárással: ma délután országszerte borult lesz az égbolt, és mindenütt várható eső. Az ismétlődő csapadékból estig sokfelé kell nagy mennyiségre számítani, néhol 10-20 mm eső is hullhat. Napközben gyakran lesz erős, helyenként viharos az északi, északkeleti szél – olvassuk a hivatalos jelzésben.

Majd egy kicsit lejjebb: Időjárásunkat a hazánktól délre örvénylő ciklon alakítja, amelynek áramlási rendszerében a magasban dél felől enyhe és nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, míg a talaj közelében észak felől hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ezért a következő 36 órában is folytatódik az évszakhoz képest igen hideg idő, és további jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A frontérzékenyek erős kettős fronthatásra készüljenek.

Akinek ez örömet tud okozni, annak eláruljuk, hogy Bécsben is csak 12 fok van, Brüsszelben 11, Larnakában (Ciprus) viszont 28, amit már lehet irigyelni. Görögországban szintén gatyára vetkőznek, bár speciel Korfun ma csak 19 fokot mérnek.

Más helyen keresgélve az előrejelzésekben azt látjuk, hogy szombaton: változóan felhős, a Dunántúlon és a Tiszántúlon hideg, a középső országrészben hűvös idő lesz, időszakos esőkkel. Az ország keleti részén további sok eső valószínű. Gyenge, változó irányú szél fúj.

A legvalószínűbb folytatásról olvassuk egy másik portálon:
Vasárnap: kissé enyhébb, kevésbé esős, időnként napos idő várható.
Hétfőn: egynapos csapadékszünet következhet.
Kedden: előreláthatóan a déli országrészben ismét esik, északon viszont süt a nap.
A hét közepén: nyári, meleg idő remélhető.

Egy kicsit merészebb, 15 napos előrejelzést vállaló portálon viszont ez áll:
Holnap keleten csökken átmenetileg a felhőzet, megszűnik a csapadék, főleg a Dunántúlon további záporok alakulnak ki. Vasárnap aztán inkább keleten lehet sokfelé zápor, zivatar. A jövő héttől lassú, fokozatos melegedés várható, kedden–szerdán esetleg átmenetileg ismét eső lesz, záporral. A hó közepére már igazi nyári értékekben bízhatunk.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik