Belföld

Fellebbeznek a turulszobor lebontása ellen

Fellebbezést nyújtott be a turulszobor lebontása ellen a XII. kerületi önkormányzat a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének tudomása szerint.

A fellebbezést a budavári önkormányzat jegyzőjének azon határozata ellen nyújtották be, amelyben elrendelte az építési engedély nélkül felállított turulszobor bontását. A fellebbezést másodfokú hatóságként a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnak kell elbírálnia.

Forgács Imre hivatalvezető megerősítette, hogy Mitnyan György XII. kerületi polgármester – akinek utasítására helyezték el a műalkotást – egyúttal a Fővárosi Főügyészséghez is fordult az ügyben. A polgármester a XII. kerületi önkormányzat nevében törvényességi vizsgálatot kezdeményezett a Közigazgatási Hivatal építésügyi főosztályának és hivatalvezetőjének több határozata ellen, amelyeket a turulszobor fennmaradása ügyében adtak ki.


180 nap a bontásra

Az I. kerületi budavári önkormányzat jegyzője még május 11-én határozatban kötelezte a XII. kerületi önkormányzatot, hogy a turulszobrot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 180 napon belül bontsa el. Az eljárási szabályok szerint a XII. kerület a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhetett a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz.

A szobrot tavaly október 22-én avatták fel Mitnyan György kerületi polgármester jelenlétében a II. világháború katonai és polgári áldozatai emlékére – miközben az emlékmű felállításának jogi helyzete vitatott volt. A 4,4 méter széles, körülbelül hat méter magas talapzatra emelt, karmai között kardot tartó turulmadár az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán áll.

A Fővárosi Közgyűlésben ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy a testület, sokak kezdeményezését elutasítva, nem járult hozzá az emlékmű felállításához, és sérelmezték, hogy a kormánypártiak a mások által elkövetett múltbeli bűnökért mindig a mai ellenzéket akarják elmarasztalni. Az SZDSZ képviselői, Ungár Klára és Gusztos Péter azt hangoztatták: a turulmadár nem alkalmas a II. világháború áldozatai emlékének megörökítésére, mert éppen a világháború idején vált politikai jelképpé, amikor sokan azoknak a kirekesztő, emberellenes eszméknek lettek áldozatai, amelyeknek képviselői „ma is alkalmazzák a turulmadarat mint politikai szimbólumot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik