Belföld

Nyugat-Dunántúl: 328 milliós támogatás

Több mint 328 millió forint céltámogatás ez évi felosztásáról döntött a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács keddi ülésén Sopronban.

A rendelkezésre álló keretből a Vas megyei Zsennye község és a környező falvak szennyvízelvezetési beruházásának befejezését közel 253 millió forinttal támogatja a testület. A fennmaradó 75 millió forintot és a jövő évi keretből ugyanekkora összeget egészségügyi, gép- és műszerbeszerzésekre javasolják fordítani. Így az összességében 150 millió forintos keretből 40-40 millió forintos támogatást juttatnak idén és jövőre a Győr-Moson-Sopron, a Vas és a Zala megyei kórháznak, továbbá közel 31 millió forintot ugyanerre a célra a soproni kórháznak.

Idén 11 beruházásra nyújtottak be céltámogatási igényt a nyugat-dunántúli régió önkormányzatai. Az igényelt összeg megközelítette az 1,3 milliárd forintot. A tanács keddi ülésén döntött a jövő évi címzett támogatási igények beruházási koncepcióinak rangsorolásáról is. Az egészségügyi ágazatban első helyre sorolta a testület a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának kialakítását és a központi műtőblokk rekonstrukcióját.

A vízgazdálkodási ágazatban a listát a zalaegerszegi önkormányzat beruházási koncepciója vezeti, amely a Zala jobb parti városrész belterületi vízrendezését tűzi ki célul. A szennyvízelvezetés és -tisztítás területén a Vas megyei Csehimindszent szennyvízközmű-beruházását javasolja első helyre a testület.

A szociális ágazatban a zalaegerszegi idősek otthona korszerűsítését,a kulturális ágazatban a Győr-Moson-Sopron megyei Téten kistérségi művelődési központ építését támogatja első helyen a tanács. A közoktatási ágazatban első helyre sorolták a Vas megyei Bük önkormányzatának beruházási tervét, amely a Felső-Répcementi kistérség oktatási központjának komplex fejlesztését szándékozik megvalósítani. A régió önkormányzatai összesen 31 beruházási koncepcióra nyújtottak be címzett támogatási igényt. A támogatásokról az Országgyűlés jövőre dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik