Belföld

Ajánlások a romániai magyar kisebbség helyzetéről

A magyar kisebbségek helyzetének rendezéséről, illetve a romániai közösségi és egyházi ingatlanok tényleges visszaszolgáltatásáról szólnak azok az ajánlások, amelyeket az Európai Unió és Románia parlamenti vegyesbizottsága fogadott el Bukarestben.

Gál Kinga, az Európai Parlament képviselője elmondta: mint minden korábbi ülésén, ezúttal is ajánlásokat fogadott el a vegyesbizottság. A fideszes politikus a testület „egyik felét” alkotó EP-küldöttség magyarországi tagjaként volt jelen hétfőn és kedden Bukarestben. Az olasz Guido Podestá vezette delegációban vett részt a szlovákiai Bauer Edit is. A képviselő elmondta: két ajánlást fogadott el Bukarestben a vegyesbizottság, mindkettő Románia európai uniós felkészülését érinti. Az egyik azokra a jogi úton már odaítélt romániai közösségi és egyházi javakra vonatkozik, amelyek tényleges visszaszolgáltatása még nem történt meg.

A másik ajánlás a magyar kisebbségek helyzetét illeti. Lényege: e közösség problémáit az önkormányzatiság és a szubszidaritás (a lehető legalacsonyabb döntési szint) elve alapján kell rendezni, a romániai magyar felsőoktatást állami támogatásban kell részesíteni, és el kell fogadni a kisebbségi törvényt. Ezek az elvek az EP két határozatában szerepelnek, a vegyesbizottság ajánlásában ezekre hivatkozott, felszólítva a román kormány, hogy e két határozat szellemében járjon el a kisebbségi kérdések terén. Gál Kinga elmondta: a kisebbség ügyét a vegyesbizottságban ki akarta hagyni a román fél, ezt a komoly ellenállást heves vita révén sikerült csak legyőzni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik