Belföld

Háromnapos sztrájk a Molnál

Nem kapták meg a kért béremelést és a tulajdonosi csomagot sem a Mol dolgozói, ezért 3 napos sztrájkba kezdenek.

A Mol Rt. Olajipari Szakszervezete a céggel lefolytatott sikertelen egyeztetések után, a “munkaharc végső eszközét”, a munkabeszüntetést alkalmazza a munkavállalók érdekeinek érvényesítése érdekében, ezért általános sztrájkot hirdetett a társaság százhalombattai és tiszaújvárosi telephelyein – áll a Liga szakszervezetek által kiadott közleményében.

A szakszervezet a sztrájk időtartamának 72 órát szabott meg, 2006. május 23-án reggel hat órától kezdve.

A Mol Rt. Olajipari Szakszervezet úgy értékelte, hogy a 2006. február 10-én, a munkáltatónak átadott követeléseiben megfogalmazottak nem teljesültek, ezért 2006. május 10-én sztrájkbizottság megalakításáról döntött. A szakszervezet a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásai nem vezettek eredményre, így a szakszervezet a sztrájk összehívásáról döntött.


Követeléseik között szerepel, hogy a 2006. évi alapbérfejlesztés mértéke 7 százalék legyen, valamint 2006-tól a Mol előző évi adózott nyereségének legalább 1 százalékát fordítsa a munkavállalók bérének felzárkóztatására. Ezen túlmenően a Mol vezessen be nyereségérdekeltségi rendszert a munkavállalók részére is. A nem vezető beosztású munkavállalók között kerüljön kiosztásra a MOL Rt. előző évi adózott nyereségének 1 százaléka, ha a munkaviszony a munkáltató rendes felmondása, vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg, a munkavállalókat hűségjutalom címén, minden, a Mol csoportnál (jogelődeinél) eltöltött év után, 5 darab Mol részvény értékének megfelelő összegű juttatás illesse meg. Továbbá szeretnék elérni, hogy a Mol vállaljon középtávú kötelezettséget az EU tagállamok átlag színvonalának elérésére a bér és a foglalkoztatás területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik