Belföld

A bulvármédiától féltik a nőket az orvosok

A művi meddővé tétel újraszabályozását kezdeményezi az orvosi kamara, mert a nevelés hiányosságai és a „bulvármédia romboló hatása miatt” a 18 éves korosztály önálló, felelősségteljes döntési képessége nagymértékben leszűkített – áll a kamara állásfoglalásában.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvoskar képviseletében a beteg emberek gyógyítására és a betegségek megelőzésére esküdött fel, ezért elfogathatatlannak ítéli, hogy a jogalkotás hiányosságaiból fakadóan lehetővé válhat saját kérésük alapján a 18 éven felüli nők meddővé tétele. A meddővé tétel 35 éves korhatárát a korábbi szabályozás nem ötletszerűen, hanem a klinikai tapasztalatok alapján állapította meg, mivel a 35 év feletti terhesek esetén több szövődménnyel kell számolni, emelkedik a magzati fejlődési rendellenességek száma is.

A média hatása visszafordíthatatlan

A családi és iskolai nevelés hiányosságai, a bulvármédia romboló hatásai számos más gazdasági és szocializációs tényezővel együtt a 18 éves korosztály önálló, felelősségteljes döntési képességét nagymértékben leszűkítette. A média által sugallt modellek manipulatív hatása életre szóló, visszafordíthatatlan biológiai csonkítás független mérlegelésén alapuló eldöntését még az érettebb korosztályokban is kérdésessé teszi.

A szabályozás jelenlegi megengedő formájában élesen szembeállítja az egyén rosszul értelmezett szabadságjogait a biológiai törvényekből eredő, generációkon átívelő közösségi kötelezettségekkel. A generációk egymás iránt érzett felelősségtudatának, gondoskodásának szétzilálásával a társadalom és a hagyományos emberi civilizáció szándékos felszámolásának veszélyét hordozza magában.

Hosszú távú mérlegelés

A későbbiekben esetleg mégis megkívánt gyermekszülés mesterséges eljárásokhoz rendelése mind a biológiai kockázatok, mind a jelentősen magasabb költségek miatt félrevezető, és orvosetikai szempontból kifogásolható – véli a kamara. Pszichiátriai szempontból fontos, hogy az egyén képes legyen a saját magával kapcsolatos döntés meghozatalára és annak hosszú távú következményeinek mérlegelésére, és ebben pillanatnyi tudati, lelki állapota, pszichiátriai betegsége ne akadályozza.

A MOK ezért sürgős indítvánnyal fordul az Országgyűléshez, hogy idejében szülessen a művi meddővé tételt megfelelő módon szabályozó, az alkotmányosság próbáját is kiálló törvény. Az Alkotmánybíróság 2005 novemberében nyilvánította alkotmányellenesnek az egészségügyről szóló törvény azon rendelkezését, amely szerint a művi meddővé tétel családtervezési célból a 35. életévüket betöltött vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személyeknél végrehajtható. A grémium többek között az önrendelkezési jogra és az emberi méltósághoz való jogra hivatkozva hozta meg döntését, mely 2006. június 30-tól lesz hatályos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik