Belföld

Rádió adó-vevő okozhatta a replőgép-modell balesetét

Vélhetően egy, a rádió adó-vevőjét használó taxis vagy CB-rádiós okozhatta azt a rádiófrekvenciás zavart a repülő-modellező bemutatón- mondta a Magyar Modellező Szövetség elnöke, Harmath Andor az MTI-nek.

Az őcsényi repülőtéren tartott nemzetközi repülő-modellező bemutatón egy német pilóta két-két és félméteres műrepülője a kordon mögött tartózkodó nézők közé zuhant, ami miatt egy szekszárdi házaspár meghalt, négyen pedig könnyebben megsérültek. Vélhetően műszaki hiba miatt következett be a tragédia, amelyet külső tényező, például rádiófrekvencia-zavar okozhatott. A Magyar Modellező Szövetség elnöke, Harmath Andor szerint a rádiófrekvenciás zavart az okozhatta, hogy valaki – akár egy taxis, vagy CB-rádiós használta a rádió adó-vevő készülékét, esetleg egy másik, nem a repülőnapon részt vevő modellező repített – és ugyanazt a frekvenciát használta, mint a szerencsétlenül járt gép. A zavartól a rádiómodell egy időre irányíthatatlanná válik – tette hozzá.

Megjegyezte: ezt a rádiózavart már pénteken is észlelték, amikor gyakorlatot tartottak a másnapi bemutató előtt, de akkor csak összetört egy modell. A szakértő szerint ezek ellen a rádiófrekvenciás zavarok ellen védekezni nem lehet. Hangsúlyozta: mobiltelefon semmi esetre sem okozhatta a balesetet. Az is biztos, hogy nem olyan modellező okozta a balesetet, aki részt vett a bemutatón, mert ilyenkor az a szabály, hogy ha egy modellező kimegy repíteni, akkor egy úgynevezett frekvencia-táblán megjelöli azt a csatornát, amin ő repít. Mielőtt valaki más is indítaná a gépét, megnézi a frekvenciatáblát, és ha ugyanazt a csatornát szerette volna használni, akkor addig nem indul el, amíg a levegőben lévő modell le nem száll és a reptetője le nem veszi a tábláját – tette hozzá.

A német résztvevő hibáját Bíró Gábor, a bemutatót szervező Szekszárdi Modellező Klub tagja kizárta, mivel rendkívül tapasztalt bemutató pilóta, aki “rendszeresen tart bemutatókat szerte a világon. Egészen biztos, hogy nem az ő hibájából történt a baleset” – vélte Bíró Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik