Belföld

Június 14-én alakulhat meg a kormány

Gyurcsány Ferenc bejelentése szerint május 30-án benyújtják a kormányprogramot, június 14-én megalakulhat az új kormány, az utána következő napon pedig több mint másfél tucat törvényjavaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé. A kormányfő a reformokról is szót ejtett.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialista párt budapesti választmányi ülésén közölte azt is, hogy a jövő héten kezdődik az egyeztetés a kormányprogram első változatáról, amelynek végleges formáját május 30-án nyújtják be az Országgyűlésnek. A kormányfő megfogalmazása szerint a koalíciós tárgyalások jól haladnak. Gyurcsány Ferenc beszédében azt mondta: “Szili Kati azt tervezi, reméljük, hogy két nap múlva, három nap múlva házelnökként azt fogja tervezni, hogy (június) 14-én be lehet terjeszteni a kormány tagjait is”.

Menetrend

Az egyeztetések időrendjét ismertetve elmondta, a jövő héten szakértői egyeztetés kezdődik a kormányprogram első változatáról, május 20-án az MSZP kongresszusa szavaz a program fő irányairól.

A május 22-ével kezdődő héten a koalíciós pártok és “különböző társadalmi csoportok” képviselőivel konzultál a miniszterelnök-jelölt a kormányprogram tervezetéről, valamint egyeztetés indul a kormányzati struktúráról. A kormányprogramot május 30-án terjesztik az Országgyűlés elé, a parlament két hétig tárgyal róla, közben a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatására is sor kerül.

Gyurcsány: átalakítások a közszolgálatban

Mély, átfogó, minden területre kiterjedő átalakítások sorozata kezdődik a közszolgálatban – mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányi ülésén. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a változtatásokat a politikához kapcsolódó igazgatásban kell kezdeni. Hangsúlyozta: kevesebb országgyűlési bizottságra, államtitkárra, kisebb kormányzatra, átalakuló minisztériumi struktúrára van szükség.

“Nincs fűnyíró elv. Valamennyi minisztérium valamennyi főosztályát, valamennyi háttérintézményét megnézzük” – közölte Gyurcsány Ferenc, aki példaként említette, van olyan részleg, ahol eddig huszonhat ember dolgozott, ezután elég lesz hét is. Kitért arra is, hogy rugalmasabbá kell tenni a közszolgálati jogviszonyt.

Mélyreható változások az egészségügyben is

A szocialisták kormányfőjelöltje részletesen beszélt az egészségügy átalakításának néhány kérdéséről. Mint mondta, az egészségügyben “mélyreható változások egész sora indul”. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, nincs nagy vita a koalíciós partnerrel: alapvetően abban kell megállapodni, hogy érvényesüljön a szolidaritási elv az egészségügyben. Kitért arra, hogy ezen a területen 2008 végéig kell befejezni az átalakítást.

Az oktatásról szólva elmondta, abban kell kompromisszumra jutni, hogy az iskolák megőrzésére szükség van, de az oktatásnak hatékonynak kell lennie. Mintegy háromnegyed órás beszédében a miniszterelnök-jelölt a koalíciós tárgyalásokról és az – általa használt kifejezéssel – közszolgálatban tervezett változásokról szólva kitért arra is, hogy az államháztartás egyensúlyhiánnyal küzd.

“Másfél év elegendő a pénzügyi kiigazításhoz” – mondta, hangsúlyozva azt is, hogy ennél azonban többre van szükség: az ország modernizálásához másfél év nem elég, mert nemcsak a pénzügyi kiigazítás a cél, hanem az új, modern Magyarország megteremtése.

“Magyarországon minden második sarkon találni olyan közgazdászt, aki megmondja, hogy kell fájdalmat okozni” – közölte a szocialista politikus, arra utalva, hogy szerinte viszont nem megszorításokra, hanem átfogó reformokra van szükség. Hangoztatta, hogy ugyanakkor meg kell őrizni a jövedelmek reálértékének növekedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik