Belföld

Herényi marad az MDF Frakcióvezetője

Herényi Károlyt választotta frakcióvezetővé az MDF országgyűlési képviselőcsoportja pénteki alakuló ülésén - jelentette be Hock Zoltán elnökhelyettes.

A frakció döntött arról is, hogy Dávid Ibolya pártelnököt javasolja az Országgyűlés MDF-es alelnökének, amennyiben a pártnak lehetősége nyílik a jelölésre. A testület Pettkó Andrást jelöli parlamenti jegyzőnek – közölte az elnökhelyettes. Hock Zoltán elmondta, hogy a frakció alakuló ülése előtt az MDF elnöksége is tárgyalt. Az elnökség javasolja a szombaton összeülő választmánynak, hogy Makay Zsolt póttag foglalja el a közelmúltban MDF-ből kilépett Gémesi György helyét a testületben.


Herényi Károly frakcióvezető – akinek megválasztását az MDF országos választmánya szombati ülésén hagyja jóvá – leszögezte: a párt az ország érdekeit szolgáló ellenzéki politikát kíván folytatni. Továbbra is elvi alapon dönti el, hogy támogatja, vagy elutasítja a kormányzati javaslatokat, és szigorú kontrollt kíván gyakorolni a hatalmon lévő politikusok felett.


Herényi szerint az ország kormányzásával megbízott pártok a hetek óta zárt ajtók mögött folyó koalíciós egyeztetések közepette elfelejtettek kormányozni, holott néhány hét is nagy kiesést jelent az ország konszolidálásában. A frakciótagok megerősítették, hogy a következő négy évben a párt Normális Magyarországért programjában megfogalmazott célokat kívánják képviselni, a korrupciómentes közéletért és a magyar középosztály megerősítéséért dolgoznak.


A képviselőcsoport az országgyűlési bizottságok számának csökkentését szorgalmazza, álláspontjuk szerint 15-18 bizottság működhetne a parlamentben. Javasolják még, hogy egy képviselő egy bizottságnak legyen a tagja, szűnjön meg a helyettesítés, és a képviselői bizottsági pótdíj kifizetése a szavazási részvétellel álljon arányban. Szorgalmazzák, hogy a plenáris ülésnapokon ne legyenek bizottsági ülések – mondta el Herényi Károly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik